Reklama

Tarta z kurkami

Rustykalna tarta smakowicie nadziana kurkami i trzema serami. Świetna jako przekąska na towarzyski wieczór lub niecodzienną kolację.

Czas przyrządzenia: ok. 65 min + chłodzenie ciasta
Składniki dla: 8 porcji

Składniki - spód:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Składniki - farsz:

  • 40 dag mrożonych kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 gałązki tymianku
  • po 10 dag sera pleśniowego, mozzarelli i parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

1. Grzyby rozmroź i osusz. Sery drobno zetrzyj, tymianek posiekaj.

2. Spód: mąkę przesiej. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Wsyp tymianek. Zagnieć ciasto. Schładzaj 30 minut.

3. Farsz: cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na maśle. Dodaj kurki i smaż 5 minut. Zdejmij z ognia. Dołóż posiekane zioła i starte sery. Dopraw solą oraz pieprzem.

2. Ciasto rozwałkuj. Placek połóż na blasze przykrytej pergaminem. Rozsmaruj farsz, pozostawiając wolne brzegi. Potem zawiń je do środka i posmaruj żółtkiem. Piecz 40 minut w 180 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy