Tarta z musem czekoladowym
Oto przepis na pyszną tartę z musem czekoladowym. Spód możesz przygotować z pokruszonych herbatników (30 dag) wymieszanych z roztopionym masłem (13 dag).
Składniki na 10-12 porcji:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 i ½ dag zimnego masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Na mus:
- 15 dag cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 10 dag masła
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag czekolady mlecznej
Ponadto:
- 250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp na wierzch fasolę (by dociążyła ciasto). Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 15-20 minut.
2. Do szklanej lub metalowej miski wsyp 5 dag cukru, dodaj 6 żółtek, kakao oraz śmietankę. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zestaw z garnka, dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz połamaną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się roztopią. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj ubitą pianę, wymieszaj.
3. Mus czekoladowy wylej na schłodzony kruchy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Tuż przed podaniem wierzch tarty posmaruj ubitą śmietanką.
Przygotowanie: 60 minut Porcja: 510 kilokalorii