Reklama

Reklama

Tarta z rybą, groszkiem i łososiem

Krucha i smaczna!

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 40 ml mleka
  • masło do formy

Składniki na farsz

  • 2 pory
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 25 dag łososia
  • cebula
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania

Reklama

1. Mąkę i sól wymieszaj z posiekanym masłem, dodaj żółtko i mleko. Szybko zagnieć, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Pora pokrój w plastry, cebulę w kostkę, groszek odsącz z zalewy, łososia pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pora, podduś. Wystudź, połącz ze śmietaną, jajkami, groszkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
3. 3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem, przykryj pozostałym ciastem. Możesz wyciąć dekoracyjne kształty i ozdobić każdą. Pieczprzez 30 minut w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia przykryj tarty folią aluminiową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje