Tatar śledziowy na grzance
Przekąska z rybą. Smaczna i bogata w białko

Składniki
- 6 filetów śledziowych wiejskich
- 30 dag tłustego twarogu
- 5 łyżek masła
- 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
- szczypta cukru
- sól
- mielony pieprz
- kilka gałązek koperku i żurawina do dekoracji
- 10 grzanek z bagietki
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe wyjmij z zalewy, osusz, jeden odłóż do dekoracji, a pozostałe bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel. Masło utrzyj z odrobiną soli oraz pieprzu na puszystą, jasnokremową masę. Ciągle ucierając, małymi porcjami dodaj pokruszony twaróg oraz kwaśną śmietanę. Pod koniec ucierania dołóż rozdrobnione śledzie. 2. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odłożony filet pokrój na kawałeczki. Gotowy tatar ułóż na grzankach z bagietki. Udekoruj kawałeczkami śledzia, koperkiem i żurawiną.