Tatar z łososia norweskiego - Robert Sowa
Składniki dla 4 osób: 200 g surowego fileta z łososia norweskiego (bez skóry); 200 g wędzonego fileta z łososia norweskiego; 4 posiekane szalotki; 4 łyżki oliwy z oliwek; 10 g posiekanych kaparów; 50 ml czystej wódki; 5 jaj przepiórczych; pół pęczka posiekanego kopru; sok z połówki cytryny; sól, pieprz
Surowe i wędzone filety z łososia norweskiego posiekać w drobną kostkę. Z posiekanej szalotki, kaparów, wódki, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos.
Posiekane ryby zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce ok. pół godziny.
Tak przygotowany tatar podajemy z jajami przepiórczymi, siekanym koprem i grzanką z białego pieczywa.
Autorem przepisu jest Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski