Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry?
Chrupiąca papryka jest nie tylko zdrowa, ale stanowi także sposób na barwne i smaczne urozmaicenie wielu dań. Istnieją jednak przepisy i sytuacje, w których obranie warzywa ze skórki okazuje się nieodzowne. Odruchowo chcesz sięgnąć po obieraczkę lub nóż? Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ obieranie papryki w ten sposób staje się uciążliwe i czasochłonne. Podpowiadamy, jak zdjąć skórkę z papryki znacznie sprytniejszymi metodami.
Spis treści:
Po co obierać paprykę ze skórki?
Papryka czerwona, zielona, żółta, chili... Jej odmian jest mnóstwo, a każda z nich stanowi cenną skarbnicę składników odżywczych. Umożliwia komponowanie różnorodnego i pełnowartościowego jadłospisu, ale trzeba pamiętać, że spora część dobroczynnych substancji ukrywa się w jej skórze. Zatem po co ją w ogóle usuwać? Czy skórka z papryki jest szkodliwa?
- Mimo wielu zalet papryka jest warzywem stosunkowo ciężkostrawnym. Usunięcie skórki stanowi spore ułatwienie dla układu trawiennego i często bywa wskazane w przypadku małych dzieci, seniorów oraz osób zmagających się z problemami na tle układu pokarmowego.
- Dodatkowo istnieją przepisy na dania, w których obranie papryki jest podstawą kulinarnego sukcesu. Mowa przede wszystkim o potrawach gorących, np. zupach i gulaszach, a także najsłynniejszej bałkańskiej paście, którą znamy pod nazwą ajwar.
Jak zdjąć skórkę z papryki? Tradycyjny patent
Metodę, w której główną rolę odgrywa gorąca woda, znają wszyscy wielbiciele pomidorów bez skórki. Nie potrzeba do niej specjalnych przygotowań, umiejętności ani sprzętów.
- Przygotuj garnek takich rozmiarów, aby zmieścić tyle warzyw, ile potrzebujesz do zrobienia upragnionej potrawy.
- Wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia.
- Ostrożnie umieść paprykę w gorącej wodzie. Jeśli warzywo nie jest całkowicie zanurzone, co jakiś czas ją obracaj, by działanie wrzątku było równomierne.
- "Kąpiel" papryki powinna potrwać nie dłużej niż minutę.
- Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij warzywa i schłodź je zimną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a skórkę zdejmiesz bez żadnych problemów.
Jak obrać paprykę w mikrofalówce?
To kolejny sprytny sposób na obranie papryki i poddanie jej wysokiej temperaturze. Nie musisz nawet patrzeć na zegarek, ponieważ czas, jaki warzywo powinno spędzić w mikrofali, ustawisz na swoim urządzeniu. Wystarczy, że paprykę wstawisz do mikrofalówki na dwie minuty. Stanie się miękka i bez trudu zdejmiesz z niej skórkę przy pomocy małego nożyka.
Jak obrać paprykę ze skóry w piekarniku?
Wielu kucharzy preferuje właśnie tę metodę, choć wydaje się najbardziej czasochłonna. Nie oznacza to jednak, że stanowi trudne wyzwanie. Przed obróbką paprykę należy właściwie przygotować.
Konieczne jest wydrążenie pestek i podzielenie warzywa na mniejsze kawałki. W tym czasie piec nagrzej do temperatury mieszczącej się w przedziale 180-200°C. Paprykę rozłóż na blasze z papierem do pieczenia i skrop kilkoma kroplami oliwy. Pieczenie potrwa 15-20 minut. Po czym poznać, że papryka jest już gotowa? Skórka powinna stać się ciemna i pomarszczona. Bez obaw! Dzięki temu zdejmiesz ją bez trudu, a miąższ nie będzie przypalony. Zyska za to ciekawszy smak i bardziej zdecydowany aromat.
Polecamy: