Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry?

Jak pozbyć się skórki z papryki? Przydatne porady kulinarne
Jak pozbyć się skórki z papryki? Przydatne porady kulinarne123RF/PICSEL

Po co obierać paprykę ze skórki?

  • Mimo wielu zalet papryka jest warzywem stosunkowo ciężkostrawnym. Usunięcie skórki stanowi spore ułatwienie dla układu trawiennego i często bywa wskazane w przypadku małych dzieci, seniorów oraz osób zmagających się z problemami na tle układu pokarmowego.
  • Dodatkowo istnieją przepisy na dania, w których obranie papryki jest podstawą kulinarnego sukcesu. Mowa przede wszystkim o potrawach gorących, np. zupach i gulaszach, a także najsłynniejszej bałkańskiej paście, którą znamy pod nazwą ajwar.
Jak szybko obrać paprykę ze skórki?Interia DIYInteria DIY

Jak zdjąć skórkę z papryki? Tradycyjny patent

  • Przygotuj garnek takich rozmiarów, aby zmieścić tyle warzyw, ile potrzebujesz do zrobienia upragnionej potrawy.
  • Wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia.
  • Ostrożnie umieść paprykę w gorącej wodzie. Jeśli warzywo nie jest całkowicie zanurzone, co jakiś czas ją obracaj, by działanie wrzątku było równomierne.
  • "Kąpiel" papryki powinna potrwać nie dłużej niż minutę.
  • Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij warzywa i schłodź je zimną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a skórkę zdejmiesz bez żadnych problemów.

Jak obrać paprykę w mikrofalówce?

Jak obrać paprykę ze skóry w piekarniku?

Sczerniała skórka papryki nie wygląda zbyt zachęcająco, ale dzięki pieczeniu łatwo ją usuniesz
Sczerniała skórka papryki nie wygląda zbyt zachęcająco, ale dzięki pieczeniu łatwo ją usuniesz123RF/PICSEL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?