Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat

Dobry przepis na rosół powinien znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika klasycznych dań polskiej kuchni. Choć to jedna z tradycyjnych potraw, kojarząca się jednoznacznie z niedzielnym obiadem, daje spore pole manewru do smacznych modyfikacji i kulinarnych eksperymentów. Co powiesz na rosół z pieczonych warzyw? Ta niewielka zmiana w recepturze daje fenomenalne efekty. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu.

Podpowiadamy, jak zrobić bezmięsny rosół z pieczonymi warzywami
Podpowiadamy, jak zrobić bezmięsny rosół z pieczonymi warzywami123RF/PICSEL

  • Domowe posiłki i kuchnia "jak u mamy" wielu z nas kojarzą się z rozgrzewającym rosołem. To słynne danie, choć nieco czasochłonne, wcale nie musi być trudne w przygotowaniu.
  • Rosół z pieczonych warzyw to pyszna alternatywa dla osób, które szukają niebanalnych rozwiązań podczas gotowania.
  • Przepis, który prezentujemy, jest odpowiedni dla zwolenników diet roślinnych. Brak mięsa w recepturze wcale nie musi oznaczać pogorszenia smaku czy właściwości potrawy.

Rosół idealny, czyli jaki?

Ilu kucharzy i smakoszów, tyle odpowiedzi na to pytanie. Każdy szef kuchni ma swoje triki i ulubione dodatki, bez których nie wyobraża sobie przygotowania tej wyjątkowej zupy. Podawana jest zarówno na uroczystych bankietach, jak i w domowych pieleszach, kiedy dopadnie nas infekcja. Wszystkie przepisy łączy jednak to, że dobry rosół powinien być rozgrzewający i klarowny, a do tego mieć głęboki smak i kolor. Jak to osiągnąć?

Rozgrzewający rosół z imbirem - jak go zrobić?Interia Kulinaria

Rosół z pieczonych warzyw: Dlaczego warto pokombinować?

Typową rosołową włoszczyznę dodaje się do bulionu w formie surowej. Dlaczego więc warto dokładać sobie pracy i zdecydować się na dodatkową obróbkę warzyw? Dzięki nim aromat gotowego dania będzie jeszcze bardziej apetyczny, a smak bardziej zdecydowany i głęboki. Łatwiej uzyskasz apetyczny kolor.

Co więcej, rosół z pieczonych warzyw to doskonała opcja dla wegetarianów. W tym przepisie wyśmienity rezultat uzyskać można bez odrobiny mięsa. Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej, którzy do tej pory myśleli, że domowy rosół jest poza ich zasięgiem.

Jak zrobić rosół z pieczonych warzyw? Instrukcja krok po kroku

Na liście podstawowych składników potrzebnych do jego przygotowania nie znajdziesz nietypowych czy egzotycznych składników. Nie musisz więc obawiać się reakcji bliskich na kulinarną rewolucję. Upewnij się, że masz pod ręką:

  • 4 marchewki,
  • 2 duże pietruszki,
  • 1 pora,
  • 1 cebulę,
  • ½  selera korzeniowego,
  • ½ małej kapusty (może być włoska),
  • 3 lub 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek lubczyku,
  • 6-8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1 szczyptę soli,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  • Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • W przypadku marchwi, pietruszki i selera konieczne może być użycie małej szczoteczki, by usunąć wszystkie zanieczyszczenia. To ważne, ponieważ przed obróbką termiczną nie będziesz ich obierać.
  • Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę. Skórka warzyw powinna mocno się zarumienić.
  • Przełóż je do garnka i zalej trzema litrami wody.
  • Dodaj nieobrane ze skórki ząbki czosnku, lubczyk, pieprz oraz sól. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
  • Rosół z pieczonych warzyw podawaj gorący. Możesz serwować go z ulubionym makaronem. Smacznego!
Esencjonalny i klarowny - taki będzie twój rosół!
Esencjonalny i klarowny - taki będzie twój rosół!123RF/PICSEL

Czym urozmaicić przepis na rosół?

Na tym nie muszą kończyć się twoje kulinarne odkrycia. Rosół to bardzo wdzięczne danie, które doskonale reaguje na zmiany, o ile umiejętnie je wprowadzimy. Jeśli cenisz sobie klasyczne smaki i nie chcesz szaleć za bardzo, świeże zioła (w tym przypadku lubczyk) możesz zamienić na równie swojską natkę  pietruszki. Do garnka z gotującą się zawartością śmiało możesz dorzucić ziele angielskie i liść laurowy.

Do wzmocnienia smaku bezmięsnego rosołu doskonale nadają się suszone grzyby. Ciekawym uzupełnieniem okażą się suszone śliwki, choć nie można przesadzić z ich ilością - trzy sztuki na garnek w zupełności wystarczą. Chcąc nadać swojemu rosołowi bardziej orientalny charakter, wkrój do niego dwa plasterki imbiru i kurkumy. Kilka goździków i gwiazdek anyżu też wchodzi w grę. Oto przepis na dobrą zabawę w kuchni i wyborny smak.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas