Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat

Podpowiadamy, jak zrobić bezmięsny rosół z pieczonymi warzywami
Podpowiadamy, jak zrobić bezmięsny rosół z pieczonymi warzywami123RF/PICSEL
  • Domowe posiłki i kuchnia "jak u mamy" wielu z nas kojarzą się z rozgrzewającym rosołem. To słynne danie, choć nieco czasochłonne, wcale nie musi być trudne w przygotowaniu.
  • Rosół z pieczonych warzyw to pyszna alternatywa dla osób, które szukają niebanalnych rozwiązań podczas gotowania.
  • Przepis, który prezentujemy, jest odpowiedni dla zwolenników diet roślinnych. Brak mięsa w recepturze wcale nie musi oznaczać pogorszenia smaku czy właściwości potrawy.

Rosół idealny, czyli jaki?

Rozgrzewający rosół z imbirem - jak go zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Rosół z pieczonych warzyw: Dlaczego warto pokombinować?

Zobacz również:

    Jak zrobić rosół z pieczonych warzyw? Instrukcja krok po kroku

    • 4 marchewki,
    • 2 duże pietruszki,
    • 1 pora,
    • 1 cebulę,
    • ½  selera korzeniowego,
    • ½ małej kapusty (może być włoska),
    • 3 lub 4 ząbki czosnku,
    • 1 pęczek lubczyku,
    • 6-8 ziarenek czarnego pieprzu,
    • 1 szczyptę soli,
    • 1 łyżkę oliwy z oliwek.
    • Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
    • W przypadku marchwi, pietruszki i selera konieczne może być użycie małej szczoteczki, by usunąć wszystkie zanieczyszczenia. To ważne, ponieważ przed obróbką termiczną nie będziesz ich obierać.
    • Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
    • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę. Skórka warzyw powinna mocno się zarumienić.
    • Przełóż je do garnka i zalej trzema litrami wody.
    • Dodaj nieobrane ze skórki ząbki czosnku, lubczyk, pieprz oraz sól. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
    • Rosół z pieczonych warzyw podawaj gorący. Możesz serwować go z ulubionym makaronem. Smacznego!
    Esencjonalny i klarowny - taki będzie twój rosół!
    Esencjonalny i klarowny - taki będzie twój rosół!123RF/PICSEL

    Czym urozmaicić przepis na rosół?