Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego

Kto nie pamięta wyśmienitego smaku sałatki jarzynowej, która towarzyszyła na stole w czasie świąt? Warto przełamać pewne schematy i przygotować wyśmienitą sałatkę jarzynową bez żadnej okazji. By nie zepsuć jej smaku, trzeba pamiętać, aby nie dodawać do niej niektórych składników, jakich? Wszystko wyjaśniam poniżej, a dodatkowo publikuje dla was sprawdzony przepis mojej babci. Smacznego!

Sałatkę jarzynową warto jeść przez cały rok, gdyż zawiera wiele cennych składników
Sałatkę jarzynową warto jeść przez cały rok, gdyż zawiera wiele cennych składników123RF/PICSEL

Jakie właściwości zdrowotne ma sałatka jarzynowa?

Bazę sałatki jarzynowej tworzą gotowane warzywa, między innymi marchew, ziemniaki, zielony groszek, a także kukurydza, pora. Ważnym składnikiem jest również jajko i kawałki jabłka, które podkreślają smak sałatki. Jej podstawową przyprawą jest sól, pieprz oraz majonez.

Sałatka jarzynowa to prawdziwa skarbnica witamin i potrzebnych minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych należą witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Zapewniają one odpowiedni poziom energii i usprawniają pracę mózgu. Oprócz tego w daniu tym zawarte jest żelazo, którego jak najwięcej powinny przyswajać osoby zmagające się z anemią. Ponadto minerał ten wspiera układ odpornościowy i pomaga chronić organizm przed jesiennymi infekcjami.

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?

Do sałatki jarzynowej nie dodawaj cebuli, ponieważ skraca ona żywotność dania
Do sałatki jarzynowej nie dodawaj cebuli, ponieważ skraca ona żywotność dania123RF/PICSEL

Jest kilka składników, które skutecznie mogą popsuć smak sałatki jarzynowej, między innymi cebula. Taka sałatka szybciej fermentuje, a dodatkowo jej smak nie jest zbalansowany. Danie z dodatkiem tego warzywa nadaje się do spożycia wyłącznie w tym samym dniu. W przeciwnym razie sałatka ma nieatrakcyjny zapach, a jej smak pozostawia wiele do życzenia.

Inne, choć podstawowe składniki sałatki jarzynowej, też skracają jej datę ważności. Należą do nich jajka, a także pora, gdyż szybko się psują. Warto więc zmniejszyć ilość jednego ze składników lub zrobić mniejszą ilość posiłku, by zjeść go w ciągu dwóch dni.

Zmysłowe smaki: Sałatka gruszkowo-figowaInteria.tv

Przepis babci na sałatkę jarzynową

Poniżej przedstawiam wam przepis na sałatkę jarzynową mojej babci, jest naprawdę pyszna! To składniki, które potrzebujesz do jej wykonania:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka na twardo,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • 500 gramów gotowanych i ubitych ziemniaków,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 200 g majonezu,
  • sól, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj włoszczyznę, a w między czasie zielony groszek i kukurydzę przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Składniki odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki, sprawdzą się również te, które zostały po obiedzie. 
  2. Ugotowaną jarzynkę pokrój w kostkę i przełóż do głębokiej miski. Dołóż też ugotowane ziemniaki, które wcześniej ubij. Dodaj do tego obrane i pokrojone jajka, pora, a także jabłka i połącz ze sobą.
  3.  Dołóż ostudzony groszek i kukurydzę, także majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i zajadaj się bez końca!

Polecam:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas