Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego

Sałatkę jarzynową warto jeść przez cały rok, gdyż zawiera wiele cennych składników
Sałatkę jarzynową warto jeść przez cały rok, gdyż zawiera wiele cennych składników123RF/PICSEL

Jakie właściwości zdrowotne ma sałatka jarzynowa?

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?

Do sałatki jarzynowej nie dodawaj cebuli, ponieważ skraca ona żywotność dania
Do sałatki jarzynowej nie dodawaj cebuli, ponieważ skraca ona żywotność dania123RF/PICSEL
Zmysłowe smaki: Sałatka gruszkowo-figowaINTERIA.TVInteria.tv

Przepis babci na sałatkę jarzynową

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka na twardo,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • 500 gramów gotowanych i ubitych ziemniaków,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 200 g majonezu,
  • sól, pieprz czarny.
  1. Ugotuj włoszczyznę, a w między czasie zielony groszek i kukurydzę przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Składniki odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki, sprawdzą się również te, które zostały po obiedzie. 
  2. Ugotowaną jarzynkę pokrój w kostkę i przełóż do głębokiej miski. Dołóż też ugotowane ziemniaki, które wcześniej ubij. Dodaj do tego obrane i pokrojone jajka, pora, a także jabłka i połącz ze sobą.
  3.  Dołóż ostudzony groszek i kukurydzę, także majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i zajadaj się bez końca!