Tego przepisu nie da się popsuć. Jak zrobić spaghetti z cukinią?
Oprac.: Łukasz Piątek
Ludzie na całym świecie kochają włoską kuchnię, a Polacy nie są odstępstwem od tej reguły. I choć tradycyjnych przepisów na pyszne makarony jest mnóstwo, to czasami warto zboczyć nieco z kulinarnego szlaku i poeksperymentować na patelni. Tym razem przedstawiamy doskonały patent Ewy Wachowicz na pyszne spaghetti z sosem z cukinii.
Kiedy najlepiej jeść cukinię?
Trwa właśnie najlepszy moment na zajadanie się cukinią. To przepyszne właśnie teraz możemy dostać cukinię niesamowicie świeżą i pełną głębokiego smaku. Warto zatem postawić na jeden ze sprawdzonych przepisów, dzięki któremu przeniesiemy się do Włoch, a przewodniczką tej kulinarnej podróży będzie oczywiście Ewa Wachowicz.
Czytaj także: Cukinia - dlaczego warto zjadać ją na surowo?
Jak zrobić spaghetti z sosem z cukinii?
Przede wszystkim musimy wyposażyć się w kilka niezbędnych składników:
- dwie cukinie,
- dwa pomidory malinowe,
- jedna cebula,
- cztery ząbki czosnku,
- jedna szklanka białego, wytrawnego wina,
- jedna łyżka oliwy,
- suszone oregano,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz,
- parmezan.
Zaczynamy od obrania czosnku i posiekania go na plasterki. Jedną cebulę kroimy na drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek wraz cebulę i szklimy warzywa. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i kroimy na półplasterki. Tak przygotowaną cukinię dodajemy na patelnię do czosnku i cebuli i wszystko podsmażamy, aż cukinia lekko zmięknie, od czasu do czasu mieszając.
Warto wiedzieć: Pomidory kiszone. Przepis jest hitem w domu Ewy Wachowicz
Czas na pomidory. Owoce sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, czosnku i cukinii. Całość doprawiamy solą i zmielonym pieprzem, a po chwili zalewamy winem. Zmniejszamy moc pod patelnią, dodajemy suszone oregano i dusimy wszystko przez kilkanaście minut.
Ugotowany makaron przekładamy do patelni z warzywami, dodajemy listki świeżej bazylii oraz płatki parmezanu. Gotowe!