Tego przepisu nie da się popsuć. Jak zrobić spaghetti z cukinią?

Ludzie na całym świecie kochają włoską kuchnię, a Polacy nie są odstępstwem od tej reguły. I choć tradycyjnych przepisów na pyszne makarony jest mnóstwo, to czasami warto zboczyć nieco z kulinarnego szlaku i poeksperymentować na patelni. Tym razem przedstawiamy doskonały patent Ewy Wachowicz na pyszne spaghetti z sosem z cukinii.

Spaghetti z cukinią to pyszne i pełnowartościowe danie
Spaghetti z cukinią to pyszne i pełnowartościowe danieCanva ProINTERIA.PL

Kiedy najlepiej jeść cukinię?

Trwa właśnie najlepszy moment na zajadanie się cukinią. To przepyszne właśnie teraz możemy dostać cukinię niesamowicie świeżą i pełną głębokiego smaku. Warto zatem postawić na jeden ze sprawdzonych przepisów, dzięki któremu przeniesiemy się do Włoch, a przewodniczką tej kulinarnej podróży będzie oczywiście Ewa Wachowicz.

Jak zrobić spaghetti z sosem z cukinii?

Przede wszystkim musimy wyposażyć się w kilka niezbędnych składników:

  • dwie cukinie,
  • dwa pomidory malinowe,
  • jedna cebula,
  • cztery ząbki czosnku,
  • jedna szklanka białego, wytrawnego wina,
  • jedna łyżka oliwy,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan.
Cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B
Cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B123RF/PICSEL

Zaczynamy od obrania czosnku i posiekania go na plasterki. Jedną cebulę kroimy na drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek wraz cebulę i szklimy warzywa. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i kroimy na półplasterki. Tak przygotowaną cukinię dodajemy na patelnię do czosnku i cebuli i wszystko podsmażamy, aż cukinia lekko zmięknie, od czasu do czasu mieszając.

Czas na pomidory. Owoce sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, czosnku i cukinii. Całość doprawiamy solą i zmielonym pieprzem, a po chwili zalewamy winem. Zmniejszamy moc pod patelnią, dodajemy suszone oregano i dusimy wszystko przez kilkanaście minut.

Ugotowany makaron przekładamy do patelni z warzywami, dodajemy listki świeżej bazylii oraz płatki parmezanu. Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas