Ten jeden składnik sprawi, że pierogi będą rozpływać się w ustach
Jak zrobić pierogi? Kluczowe jest ciasto, a to niestety nie zawsze wychodzi idealne. Często jest za twarde, rozpada się podczas gotowania. Znamy sposób na to, aby zawsze było delikatne i elastyczne. Wystarczy wodę zastąpić innym składnikiem - kefirem.
Ciasto na pierogi musi być delikatne. Pierogi powinny rozpływać się w ustach. Często jednak coś w trakcie przygotowania pierogów pójdzie nie tak. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że przekazywany z pokolenia na pokolenie prosty przepis, można lekko zmodyfikować. Wystarczy zastąpić wodę kefirem. W połączeniu z mąką sprawi, że ciasto będzie elastyczne, czyli bez problemów skleimy pierogowe brzegi. A po ugotowaniu nic się nie rozpadnie. Pierogi będą wyjątkowe w smaku.
Ciasto na pierogi na kefirze - przepis
- 2 duże kefiry (400 g)
- 1 kg mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ważne: kefir nie może być zimny. Ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli widzimy, że tak nie jest - wystarczy dodać mąki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zaklejamy brzegi, gotujemy.
Przeczytaj również: Sposoby na pierogi: jak je mrozić, żeby się nie sklejały?
Idealne ciasto na pierogi - o tym warto pamiętać
Jaka będzie najlepsza mąka do pierogów? Najczęściej gospodynie wymieniają mąkę pszenną typu 550 oraz mąkę tortową typu 450.
Warto również pamiętać o tym, że ciasto przed wałkowaniem powinno odpocząć. Najlepiej zostawić je 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską. Taki "zabieg" sprawi, że ciasto będzie miękkie.
Podpowiadamy także sprawdzone przepisy na: