Ten składnik jest zbędny. Oto jak zrobić idealne ciasto na pierogi
Idealne pierogi - chluba każdej osoby, która kuchnię uważa za swoje królestwo. I tak naprawdę, co kucharz, to inny patent na to, by było elastyczne i sprężyste. Czy może być coś prostszego - zapyta ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z ich przygotowywaniem. Ciasto do pierogów potrafi bowiem dać nam w kość. Jest jednak trik, którego zastosowanie gwarantuje sukces. Wystarczy odjąć jeden składnik.
Jeśli twoje ciasto na pierogi, mimo wysiłków, wciąż jest twarde, spróbuj przepisu bez... jajek. Ta drobna zmiana wpłynie pozytywnie na elastyczność ciasta.
Składniki na ciasto na pierogi bez jajka:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody
- 25 g masła
- szczypta soli
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło. W następnej kolejności powoli wlewamy do miski gorącą wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto do połączenia składników. Posypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie gładkie i bez problemu odejdzie od dłoni. Formujemy kulkę, odkładamy na bok, by odpoczęło - najlepiej przykryć je ściereczką. Po ok. 10 minutach dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy kółka, faszerujemy, zaklejamy i gotujemy.
Smacznego!
Czytaj też:
Kasza gryczana, właściwości, IG, kalorie, gluten, w jakich chorobach warto jeść
Sok pomidorowy - dlaczego warto go pić? Przepis na domowy sok z pomidorów