Reklama

Reklama

Tiramisu

Włoski deser bez pieczenia pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Co ważne, jest nieskomplikowany w przygotowaniu.

Czas przyrządzenia: 40 min. + oczekiwanie
Składniki dla: 4

Składniki

  • 5 jajek
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 250 g podłużnych biszkoptów
  • 1 filiżanka kawy espresso
  • 5 łyżek likieru lub brandy
  • 3 łyżki cukru
  • kakao (do posypania)

1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Do masy dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy całość (do wymieszania).

2. W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Gotową pianę łączymy z masą delikatnie mieszając, by otrzymać jednolity krem.

3. Kawę łączymy z likierem (lub z brandy). Biszkopty zanurzamy na krótko (z obu stron) w esencji kawowej.

4. Połowę biszkoptów układamy jeden obok drugiego w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (u nas ok. 25 x 21 cm) - rozmiar foremki powinien być taki, by zmieściła się tam połowa biszkoptów).

5. Na biszkoptach rozprowadzamy połowę kremu. Na warstwie kremu wykładamy drugą połowę biszkoptów i ponownie krem. Wierzch posypujemy kakao. Deser wstawiamy do lodówki na całą noc.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje