Tiramisu
Tiramisu to włoski deser bez pieczenia, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Co ważne, jest nieskomplikowany w przygotowaniu! Koniecznie przygotuj tiramisu gościom.
1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Do masy dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy całość (do wymieszania).
2. W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Gotową pianę łączymy z masą delikatnie mieszając, by otrzymać jednolity krem do tiramisu.
3. Kawę łączymy z likierem (lub z brandy) - dzięki temu tiramisu będzie wilgotne i aromatyczne. Biszkopty zanurzamy na krótko (z obu stron) w esencji kawowej.
4. Połowę biszkoptów układamy jeden obok drugiego w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (u nas ok. 25 x 21 cm) - rozmiar foremki powinien być taki, by zmieściła się tam połowa biszkoptów).
5. Na biszkoptach rozprowadzamy połowę kremu. Na warstwie kremu wykładamy drugą połowę biszkoptów i ponownie krem. Wierzch posypujemy kakao. Tiramisu wstawiamy do lodówki na całą noc.
Robisz tiramisu po raz pierwszy? Przygotuj tiramisu dla początkujących
Jeśli masz mało czasu, sprawdź przepis na szybkie tiramisu z amaretto
Klasyczne tiramisu - oto doskonały przepis!
* * *
Zobacz więcej: