Tiramisu

Aktualizacja

Tiramisu to włoski deser bez pieczenia, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Co ważne, jest nieskomplikowany w przygotowaniu! Koniecznie przygotuj tiramisu gościom.

Tiramisu to wyborne połączenie kawowego aromatu, biszkoptów i kremu
Tiramisu to wyborne połączenie kawowego aromatu, biszkoptów i kremu123RF/PICSEL

1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Do masy dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy całość (do wymieszania).

2. W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Gotową pianę łączymy z masą delikatnie mieszając, by otrzymać jednolity krem do tiramisu.

3. Kawę łączymy z likierem (lub z brandy) - dzięki temu tiramisu będzie wilgotne i aromatyczne. Biszkopty zanurzamy na krótko (z obu stron) w esencji kawowej.

4. Połowę biszkoptów układamy jeden obok drugiego w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (u nas ok. 25 x 21 cm) - rozmiar foremki powinien być taki, by zmieściła się tam połowa biszkoptów).

5. Na biszkoptach rozprowadzamy połowę kremu. Na warstwie kremu wykładamy drugą połowę biszkoptów i ponownie krem. Wierzch posypujemy kakao. Tiramisu wstawiamy do lodówki na całą noc.

Robisz tiramisu po raz pierwszy? Przygotuj tiramisu dla początkujących

Jeśli masz mało czasu, sprawdź przepis na szybkie tiramisu z amaretto


Klasyczne tiramisu - oto doskonały przepis!

* * *

Zobacz więcej:

Prosty i szybki przepis na tiramisuInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas