Tiramisu – deser marzeń
Nikogo nie trzeba przekonywać, że tiramisu to jeden z najlepszych deserów. Zapraszamy do wykorzystania naszego przepisu.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 8 jajek l 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Nasączenie:
- 4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru amaretto
Masa:
- 75 dag sera mascarpone
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- Dekoracja:
- kakao
- ulubione owoce
Sposób przygotowania:
1 Żółtka ubić z cukrem, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli. Połączyć z resztą ciasta. Wylać do przygotowanej formy, piec około 40 minut w temp. 175ºC. Przekroić na pół.
2 Kawę zalać 2 szklankami gorącej wody. Po wystudzeniu wymieszać z amaretto. Mocno nasączyć ciasto. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z mascarpone. Przełożyć masą ciasto, ułożyć ją też na wierzchu. Ozdobić owocami i obficie posypać kakao.