Tiramisu na Dzień Kobiet

Przepis na nieziemskie tiramisu. Brzmi bardziej niż zachęcająco!

Tiramisu
Tiramisumateriały prasowe

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta zaczynamy od wyłożenia prostokątnej formy do pieczenia folią spożywczą. Połowę ciastek McVitie’s włóż do foliowej torebki, szczelnie zamknij i rozdrobnij za pomocą wałka kuchennego. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło, a następnie połącz z rozkruszonymi ciastkami. Tak przygotowaną masę ułóż na dnie formy do pieczenia i wyrównaj. Na koniec odstaw do lodówki na 30 minut.

Pora na przygotowanie masy. Serek mascarpone i cukier puder wymieszaj na kremową masę, dodaj połowę zimnej kawy, i ponownie całość dobrze wymieszaj. Następnie w oddzielnej misce ubij na sztywno śmietanę i połącz delikatnie z masą. Niewykorzystaną część ciastek namocz w reszcie kawy. Czas na ułożenie pozostałych składowych ciasta w formie. Krem i ciastka układaj warstwami, a na koniec całość skrop resztą kawy. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Tiramisu podawaj schłodzone i posypane dużą ilością kakao. Dodatkowo możesz je udekorować ziarnami kawy i listkami świeżej melisy.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas