To podobno ulubiona sałatka papieża. Prosta i szybka w przygotowaniu

Podobno zajadał się nią sam papież Benedykt XVI i właśnie m.in. dlatego stała się tak popularna na całym świecie. Oprócz plusów w postaci pysznego smaku i aromatu jej zaletą jest fakt, że z powodzeniem możemy zrobić ją w domowym zaciszu. Sałatka papieska, bo o niej właśnie mowa, to doskonały posiłek na gorące dni.

Sałatka papieska jest prosta w przygotowaniu
Sałatka papieska jest prosta w przygotowaniu123RF/PICSEL

Sałatka papieska charakteryzuje się doskonałym smakiem, krótką listą składników i prostotą przygotowania, dlatego poradzi sobie z nią nawet amator gotowania. Ponadto taka sałatka jest bardzo zdrowa i z pewnością nie zrujnuje naszego budżetu.

Trzymając się kilku zasad z tego przepisu, mamy pewność, że sałatka papieska będzie pieścić nasze podniebienia. Zatem do dzieła.

Sałatka papieska - składniki

Do przygotowania sałatki papieskiej potrzebujemy:

  • 6 ziemniaków,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • 4 ogórki kiszone,
  • cebula, najlepiej czerwona,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki ostrej musztardy,
  • sól, pieprz do smaku.

Sałatka papieska - przepis

Przygotowanie sałatki papieskiej zaczynamy od ugotowania ziemniaków w wodzie z solą, a następnie obrania kartofli. Ziemniaki przestudzamy i kroimy w małą, równą kostkę. To samo robimy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Do naczynia, w którym będziemy serwować naszą sałatkę, wkładamy pokrojone ziemniaki i jajka. Siekamy ogórki w talarki lub kostkę - w zależności od indywidualnych preferencji, cebulę siekamy w małą kosteczkę. Ogórki i cebulę dodajemy do miski z ziemniakami i jajkami.

Jajka ugotowane na twardo to jeden z głównych składników sałatki papieskiej
Jajka ugotowane na twardo to jeden z głównych składników sałatki papieskiej123RF/PICSEL

Żółty ser ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników. Majonez łączymy z musztardą i wsypujemy posiekany szczypiorek. Tak przygotowanym sosem zalewamy wszystkie składniki w misce i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem, a sałatkę schładzamy w lodówce przez dwie godziny. Gotowe! Aż chce się powiedzieć: bierzcie i jedzcie...

„Zbliżenia”. Anna Dymna. O wspomnieniach i spotkaniach dających siłęINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas