Napełniam środek serkiem i dekoruję truskawkami. Deser znika w okamgnieniu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Nie trzeba mieć dyplomu mistrza cukiernictwa, by zaspokoić ochotę na słodkie. Idealny wiosenno-letnim deserem są wyrośnięte bułeczki drożdżowe wypełnione serem i dorodnymi truskawkami. Receptura ta wymaga jednak cierpliwości, która nie idzie w parze z narastającą potrzebą zjedzenia deseru. O wiele szybciej i zdecydowanie łatwiej przygotujemy podobny rarytas z ciasta francuskiego. Wystarczy krótka wyprawa po zakupy i kwadrans przygotowań.
Spis treści:
Z jakimi owocami ciasto francuskie?
Doskonałe ciasto francuskie powinno być wykonane z najwyższej jakości składników. Jeśli jednak nie czujemy się na siłach, by przygotowywać je w domu, wybierzmy gotowy produkt sklepowy. Przed włożeniem go do koszyka zwróćmy uwagę, by w jego składzie było jak najmniej sztucznych i niezdrowych dodatków. Do przygotowania pysznej przekąski z ciasta francuskiego nie potrzebujemy wiele. Najlepiej sprawdzą się sezonowe owoce. Cukiernicy wskazują, że produkt doskonale smakuje m.in. z:
- truskawkami,
- malinami,
- rabarbarem,
- brzoskwiniami,
- nektarynkami,
- gruszkami,
- jabłkami,
- śliwkami,
- morelami.
Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?
Ze świeżego i elastycznego ciasta francuskiego przygotujemy liczne słodkości, które nie wymagają długiego stania w kuchni, a efekt zaskakuje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak wykorzystać ciasto francuskie w słodkich przepisach? Polecamy przede wszystkim:
- babeczki z kremem - pokrojone w kwadraty ciasto francuskie umieszczamy w foremkach, uzupełniamy budyniem lub kremem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut;
- churros - ciasto francuskie kroimy w cienkie paski, które wrzucamy na rozgrzany olej, a następnie obtaczamy w cukrze. Możemy dodatkowo polać je roztopioną czekoladą;
- ekspresowe rogaliki - płat ciasta francuskiego kroimy w trójkąty, na każdy z nich nakładamy dżem lub porcję kremu czekoladowego, zwijamy od szerszego brzegu i pieczemy w 180 st. C przez 15 minut;
- sakiewki czekoladowe - z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, wkładamy do środka kawałek ulubionej czekolady, a następnie przykrywamy drugim kwadratem i zlepiamy brzegi. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
Jak upiec ciasto francuskie z truskawkami?
Z połączenia ciasta francuskiego i truskawek możemy w prosty sposób przygotować pyszny deser do popołudniowej kawy lub szybką przekąskę do szkoły i pracy. Zamiast wycinania prostokątów lub kwadratów, warto zaserwować ciasto w formie serc, które dodatkowo przyciągają uwagę.
Składniki na ciasto francuskie z truskawkami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dag twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 6 łyżeczek cukru
- 8 g cukru waniliowego
- garść truskawek
Przygotowanie ciasta francuskiego z truskawkami
- Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
- Ciasto francuskie rozwijamy, za pomocą noża wycinamy kilka serc, a na ich środku umieszczamy porcję masy serowej.
- Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Tak przygotowane owoce umieszczamy na masie serowej.
- Brzegi ciasta francuskiego smarujemy jajkiem. Tak przygotowane serca z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
- Gotowe ciastka pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź również: