Napełniam środek serkiem i dekoruję truskawkami. Deser znika w okamgnieniu

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
199
Udostępnij
Truskawki doskonale komponują się z ciastem francuskim
Truskawki doskonale komponują się z ciastem francuskim123RF/PICSEL

Z jakimi owocami ciasto francuskie?

  • truskawkami,
  • malinami,
  • rabarbarem,
  • brzoskwiniami,
  • nektarynkami,
  • gruszkami,
  • jabłkami,
  • śliwkami,
  • morelami.

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

  • babeczki z kremem - pokrojone w kwadraty ciasto francuskie umieszczamy w foremkach, uzupełniamy budyniem lub kremem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut;
  • churros - ciasto francuskie kroimy w cienkie paski, które wrzucamy na rozgrzany olej, a następnie obtaczamy w cukrze. Możemy dodatkowo polać je roztopioną czekoladą;
  • ekspresowe rogaliki - płat ciasta francuskiego kroimy w trójkąty, na każdy z nich nakładamy dżem lub porcję kremu czekoladowego, zwijamy od szerszego brzegu i pieczemy w 180 st. C przez 15 minut;
  • sakiewki czekoladowe - z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, wkładamy do środka kawałek ulubionej czekolady, a następnie przykrywamy drugim kwadratem i zlepiamy brzegi. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.

Jak upiec ciasto francuskie z truskawkami?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • garść truskawek
  1. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
  2. Ciasto francuskie rozwijamy, za pomocą noża wycinamy kilka serc, a na ich środku umieszczamy porcję masy serowej.
  3. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Tak przygotowane owoce umieszczamy na masie serowej.
  4. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy jajkiem. Tak przygotowane serca z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
  5. Gotowe ciastka pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Pianka truskawkowa
      „Ewa gotuje”: Pianka truskawkowaPolsatPolsat
      Przejdź na