Torcik migdałowy bez pieczenia
Ciastka migdałowe bardzo drobno pokrusz w malakserze.
Składniki na 12 porcji:
- 25 dag migdałowych kruchych ciastek
- 5 dag posiekanych migdałów
- 15 dag masła
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 laska wanilii
- 1 kg jogurtu naturalnego
- 7 dag cukru
- skórka otarta z 1 limonki
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 10 dag śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
1. Ciastka migdałowe bardzo drobno pokrusz w malakserze. Masło stop, przestudź, następnie wymieszaj z okruszkami i migdałami. Trzy tortownice (o śr. ok. 10 cm) wyłóż pergaminem. Dna foremek wylep przygotowaną masą. Dociśnij ją mocno dłonią. Wstaw do lodówki.
2. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle mieszaj, by się nie przypaliła.
3. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Jogurt wymieszaj z rdzeniem wanilii oraz cukrem. Dodaj sok i skórkę z limonki. Ostrożnie połącz z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z tężejącym jogurtem. Masę rozsmaruj na spodach z ciastek. Torciki schładzaj ok. 2 godzin. Udekoruj świeżymi owocami.
Czas przygotowania: ok. 50 minut