Torcik naleśnikowy

Tort nie całkiem serio.

article cover
MWMedia

4 jajka
sól, pieprz
150 ml mleka
1/8 litra wody mineralnej
12 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
50 dag kapusty włoskiej
2 cebule
2 łyżki oleju
150 ml rosołu
10 dag masła
gałka muszkatołowa
25 dag metki
10 dag śmietanki

Jajka, sól, pieprz i mleko wyrobić z wodą mineralną, mąką i proszkiem do pieczenia. Odstawić na 30 min.
Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, wszystko podsmażyć na oleju. Podlać rosołem, gotować 5 minut, odcedzić. Wywar zagotować. Dodać 5 dag masła, gotować 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać kapustę, wymieszać.
Na pozostałym maśle usmażyć 8 naleśników. Metkę wycisnąć z osłonki, masą posmarować 7 naleśników. Umieścić je w tortownicy, przekładając kapustą. Przykryć nieposmarowanym naleśnikiem. Tortownicę zawinąć w folię aluminiową. Torcik piec 40 min w piekarniku o temp 175 C.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas