Tort cappuccino
Tort cappuccino to pomysł na wykwintny deser, który świetnie nada się na każdą okazję. Biszkoptowe ciasto możemy polać gorzką czekoladą, by nadać mu charakteru. Tort cappuccino polubią wszyscy miłośnicy słodyczy.
Tort cappuccino - przygotowanie
Biszkopt: białka ubij, dodając cukier. Delikatnie mieszaj, dodając żółtka, przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 40 min w 160°C.
Masa: 1/3 szklanki mleka wymieszaj z kawą cappuccino. Wlej do reszty gotującego się mleka. Zagotuj. Ostudź, wstaw na godzinę do lodówki. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj schłodzone cappuccino, delikatnie połącz z zagęstnikiem na puszystą masę. Dodaj żelatynę, miksuj 2-3 minuty.
Całkowicie wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Tężejącą masą posmaruj biszkopt. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
Możesz udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub ozdobić w dowolny sposób i podawać z ulubionymi owocami.
Sprawdź też przepisy na pyszne desery:
Zobacz także: