Tort cytrynowy
Domowe smakołyki.

Składniki na ok. 12 porcji:
Kruche ciasto: - 200 g mąki,- 1 jajo,- 100 g masła,- 100 g cukru Krem: - 2 sparzone cytryny,- 7 płaskich łyżeczek żelatyny,- 3 żółtka,- 80 ml wytrawnego białego wina,- 40 ml cream sherry,- 80 g cukru,- 400 g śmietany kremówki Poza tym: - natłuszczona tortownica (26 cm),- pergamin,- suszony groch,- kandyzowane plastry cytryny,- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Ze składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy uformować brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem, obciążyć grochem, zapiekać 15 minut. Usunąć groch i papier, piec 10-15 minut. Krem: z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, z owoców wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem, winem, sherry, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Dodać żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą masą. Krem wyłożyć na ciasto, tort chłodzić w lodówce 2-3 godziny, ozdobić kandyzowaną cytryną i czekoladą. Przygotowanie: ok. 40 minut. Pieczenie: ok. 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!