Tort cytrynowy

Domowe smakołyki.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Kruche ciasto:
- 200 g mąki,
- 1 jajo,
- 100 g masła,
- 100 g cukru
Krem:
- 2 sparzone cytryny,
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny,
- 3 żółtka,
- 80 ml wytrawnego białego wina,
- 40 ml cream sherry,
- 80 g cukru,
- 400 g śmietany kremówki
Poza tym:
- natłuszczona tortownica (26 cm),
- pergamin,
- suszony groch,
- kandyzowane plastry cytryny,
- wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Ze składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy uformować brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem, obciążyć grochem, zapiekać 15 minut. Usunąć groch i papier, piec 10-15 minut.
Krem: z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, z owoców wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem, winem, sherry, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Dodać żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą masą. Krem wyłożyć na ciasto, tort chłodzić w lodówce 2-3 godziny, ozdobić kandyzowaną cytryną i czekoladą.
Przygotowanie: ok. 40 minut.
Pieczenie: ok. 30 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas