Tort Esterhazy z Węgier

Słynne ciasto z czekoladą

Tort czekoladowy
Tort czekoladowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż 1/6 masy bezowej, cienko rozsmaruj. Blat piecz 10 minut w 200 st. C. W ten sam sposób upiecz jeszcze 5 blatów. 

2. Masa: żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka, śmietanę i cukier zagotuj. Połącz z masą żółtkową. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją i utrzyj z masłem oraz wiśniówką. Blaty przełóż kremem, posmaruj nim też bok ciasta. Polewa: obie czekolady osobno stop. Wierzch tortu posmaruj białą czekoladą. Zanim zastygnie, zrób na niej kilka rzędów kropeczek z gorzkiej czekolady. Przeciągnij po nich wykałaczką, by powstał charakterystyczny wzorek. Bok tortu obsyp wiórkami.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas