Tort naleśnikowy na pikantnie

Na sam widok aż chce się jeść!

Składniki - naleśniki

  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • po 1/2 szkl. mleka i wody
  • 2 łyżki oleju

Składniki - nadzienie

  • 6 pomidorów
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku

Składniki - przyprawy

  • suszone oregano i tymianek
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia i do formy

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Potem rozgrzej patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj porcje ciasta. Smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Powinno wyjść 10-12 cienkich placków. 

2. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij je na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj mielone mięso. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż się lekko zrumieni. Wtedy dolej przecier pomidorowy i ew. trochę wody. Masę przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i oregano oraz słodką i ostrą papryką. Duś 30 minut. 

3. Pomidory umyj, wytrzyj, potnij w plasterki. Mozzarellę oraz żółty ser grubo zetrzyj. Żaroodporną formę posmaruj olejem. Ułóż w niej na przemian: naleśniki, mięsną masę oraz pomidory. Każdą warstwę posyp odrobiną startych serów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 35 minut. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje