Tort naleśnikowy na pikantnie
Na sam widok aż chce się jeść!
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Potem rozgrzej patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj porcje ciasta. Smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Powinno wyjść 10-12 cienkich placków.
2. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij je na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj mielone mięso. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając, aż się lekko zrumieni. Wtedy dolej przecier pomidorowy i ew. trochę wody. Masę przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i oregano oraz słodką i ostrą papryką. Duś 30 minut.
3. Pomidory umyj, wytrzyj, potnij w plasterki. Mozzarellę oraz żółty ser grubo zetrzyj. Żaroodporną formę posmaruj olejem. Ułóż w niej na przemian: naleśniki, mięsną masę oraz pomidory. Każdą warstwę posyp odrobiną startych serów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 35 minut. Udekoruj.