Tort Sachera w nowoczesnej wersji
Tort Sachera to specjał kuchni austriackiej, znany na całym świecie. Wypróbuj jego nowoczesną wersję - jest równie smaczna, jak ta klasyczna.
Sposób przygotowania:
1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Czekoladę na ciasto połam na kawałki. Razem z masłem stop w kąpieli wodnej, ostudź. Obie mąki wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru na jasną, kremową masę. Zmniejsz obroty miksera i dalej ucieraj, wlewając chłodną, ale płynną czekoladę z masłem. Dodaj pianę, delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec wsyp suche składniki i ponownie Tort Sachera w nowoczesnej wersji wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do formy. Piecz 60 minut w 170 st. Czekoladowy biszkopt ostudź i rozetnij na 3 blaty, skrop je rumem.
3. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko, przestudź. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciągle płynną czekoladą i z konfiturą. 4Krem rozłóż (np. za pomocą szprycy cukierniczej) na wszystkich blatach. Ułóż je jeden na drugim. Na wierzchu rozłóż umyte truskawki i pozostałe owoce. Do czasu poda- nia tort trzymaj w lodówce.