Reklama

Reklama

Tort Sachera w nowoczesnej wersji

Tort Sachera to specjał kuchni austriackiej, znany na całym świecie. Wypróbuj jego nowoczesną wersję - jest równie smaczna, jak ta klasyczna.

Czas przyrządzenia: ok. 45 min + pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2/3 kostki masła
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 8 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - dodatek:

  • 30 dag truskawek
  • 1 szkl. zimnej śmietany kremówki 36 proc.
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek konfitury morelowej
  • 4 łyżki rumu
  • po 1/2 szkl. borówek i malin

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Czekoladę na ciasto połam na kawałki. Razem z masłem stop w kąpieli wodnej, ostudź.  Obie mąki wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.

2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru na jasną, kremową masę. Zmniejsz obroty miksera i dalej ucieraj, wlewając chłodną, ale płynną czekoladę  z masłem. Dodaj pianę, delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec wsyp suche składniki i ponownie  Tort Sachera w nowoczesnej wersji wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do formy. Piecz 60 minut w 170 st. Czekoladowy biszkopt ostudź  i rozetnij na 3 blaty, skrop je rumem. 

3. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko, przestudź. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciągle płynną czekoladą i z konfiturą. 4Krem rozłóż (np. za pomocą szprycy cukierniczej) na wszystkich blatach. Ułóż je jeden na drugim. Na wierzchu rozłóż umyte truskawki  i pozostałe owoce. Do czasu poda- nia tort trzymaj w lodówce.

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje