Reklama

Reklama

Tort z musem czekoladowym

Tort na zimno bez żelatyny.

Składniki:

  • 600 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietany kremówki
  • 100 g  biszkoptów języczków
  • 25 g masła
  • 600 g mascarpone
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 300 g twarogu
  • 250 g malin
  • 25 g tłuszczu kokosowego

Reklama

Przygotowanie:

1.  300 g czekolady posiekać. Podgrzać 400 g śmietany, dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Wlać do wysokiej miski i odstawić na 5-6 godzin w chłodne miejsce.

2. Biszkopty pokruszyć. 200 g czekolady pokroić i razem z masłem umieścić w metalowej misce, a następnie roztopić w gorącej kąpieli. Roztopioną czekoladę zmieszać z pokruszonymi biszkoptami. Nałożyć do okrągłej formy (26 cm O) lekko posmarowanej olejem i docisnąć. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.

3. Mascarpone, cukier waniliowy, cukier i twarożek wyrobić za pomocą robota kuchennego. Krem czekoladowy krótko ubić za pomocą robota..

4. Na spód nałożyć część masy serowej, następnie połowę malin. Następnie porcjami (za pomocą łyżki) nakładać masę serową maliny i krem czekoladowy. Wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

5. 100 g pokrojonej czekolady, 100 g śmietany i tłuszcz kokosowy umieścic w rondelku i roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia, studzić przez 20-30 minut. Tort uwolnić z formy i dekorować polewą. Ponownie odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Dowiedz się więcej na temat: Tort z musem czekoladowym

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje