Tort z musem czekoladowym
Tort na zimno bez żelatyny.
Składniki:
- 600 g gorzkiej czekolady
- 500 g śmietany kremówki
- 100 g biszkoptów języczków
- 25 g masła
- 600 g mascarpone
- Opakowanie cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 300 g twarogu
- 250 g malin
- 25 g tłuszczu kokosowego
Przygotowanie:
1. 300 g czekolady posiekać. Podgrzać 400 g śmietany, dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Wlać do wysokiej miski i odstawić na 5-6 godzin w chłodne miejsce.
2. Biszkopty pokruszyć. 200 g czekolady pokroić i razem z masłem umieścić w metalowej misce, a następnie roztopić w gorącej kąpieli. Roztopioną czekoladę zmieszać z pokruszonymi biszkoptami. Nałożyć do okrągłej formy (26 cm O) lekko posmarowanej olejem i docisnąć. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
3. Mascarpone, cukier waniliowy, cukier i twarożek wyrobić za pomocą robota kuchennego. Krem czekoladowy krótko ubić za pomocą robota..
4. Na spód nałożyć część masy serowej, następnie połowę malin. Następnie porcjami (za pomocą łyżki) nakładać masę serową maliny i krem czekoladowy. Wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
5. 100 g pokrojonej czekolady, 100 g śmietany i tłuszcz kokosowy umieścic w rondelku i roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia, studzić przez 20-30 minut. Tort uwolnić z formy i dekorować polewą. Ponownie odstawić w chłodne miejsce na godzinę.