Tortellini w pikantnym sosie pomidorowym

Obiad w pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

- 200 g marchewki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 6 pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- gałązka rozmarynu,
- 3 gałązki bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka mąki,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- 2 opakowania Tortellini (po 220g),
- 1-2 łyżki czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

Marchewkę, selera i pomidory (wypestkowane) pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili wypestkować i posiekać. Zioła również. Dwie łyżki oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć, czosnek, marchewkę i selera. Oprószyć mąką, ponownie przesmażyć. Dodać połowę pomidorów i bulion. 5 minut gotować na mocnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i chili, dodać zioła. Dodać pozostałe pomidory i gotować 5 minut. Tortellini przesmażyć przez 5 minut na 2 łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem. Sos doprawić solą i octem. Podawać.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje