TOSKAŃSKI GULASZ FASOLOWY

Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 50 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 30 g obranej i pokrojonej w plastry marchewki
- 30 g przyciętego i posiekanego selera naciowego
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- ½ papryczki chili bird’s eye, drobno posiekanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych włoskich pomidorów (400 g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 200 g fasoli z puszki
- 50 g drobno posiekanego jarmużu
- 1 łyżka grubo posiekanej pietruszki
- 40 g kaszy gryczanej
1 osoby
Sposób przygotowania
Oliwę rozgrzać w średniej wielkości rondlu na niedużym ogniu,a potem powoli przysmażyć oliwę, marchewkę, seler naciowy,czosnek, chili (opcjonalnie) oraz zioła do momentu, aż cebula zmięknie, ale niezbyt długo, aby się nie przebarwiła.Dodać bulion, pomidory i przecier pomidorowy, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.Dodać jarmuż i gotować jeszcze przez 5-10 minut, do kruchości. Potem dorzucić pietruszkę.W tym czasie ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć ją i podać jako dodatek do gulaszu.
Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.