Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

Kieliszek mocnego trunku rozgrzeje w chłodny wieczór, wzmocni w sezonie przeziębień i pomoże, gdy zjesz zbyt tłusty obiad. Wypróbuj nasze receptury.

Nalewka z jabłek i pigwówka

Nalewka jabłkowa: 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru;

Reklama

Pigwówka: ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego

Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja z goździkami, korą cynamonu (2 cm), 1/2 laski wanilii, cukrem. Zalej wodą, spirytusem i w ciepłym miejscu trzymaj ok. 6 tyg. Po tym czasie przefiltruj, odstaw na 3-4 dni. Następnie wlej do butelek, odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Gotowa za 3 m-ce.

Pigwówka: owoce umyj i pokrój, usuń pestki. Wsyp do słoja (ew. gąsiora). Zalej rozcieńczonym spirytusem (litr+400 ml wody). Zamknij, odstaw na 5 tyg. (codziennie wstrząsaj). Po tym czasie zrób syrop: zagotuj wodę, rozpuść miód i cukier. Ostudź, wlej do wyciągu z pigwy (owoce można wykorzystać do dalszej obróbki), wymieszaj i przefiltruj, np. przez gazę, wlej do butelek. Odstaw w ciemne miejsce, aby dojrzała, na ok. 3 m-ce.

Jarzębinowka augustowska

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny (najlepiej zrywać ją po pierwszych przymrozkach; jeśli zostanie zerwana wcześniej, warto przemrozić ją 1 dzień w zamrażarce), litr spirytusu, litr wody, 0,5 kg cukru, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny

Jak przygotować?

Owoce jarzębiny starannie umyj. Jeśli były zamrażane, warto przed zalaniem alkoholem lekko je podpiec, by nieco zmiękły - wtedy łatwiej przeniknie do nich alkohol. Następnie przed zalaniem alkoholem dobrze jest sparzyć owoce jarzębiny wrzątkiem - to pozbawi je nadmiernej goryczki. Tak przygotowaną jarzębinę umieść w dużym słoju, a następnie zasyp ją cukrem, po czym dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Całość zalej roztworem wody oraz spirytusu (1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody). Zakręć i odstaw na 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni zlej płyn do butelki lub słoja i zakręć, a owoce ponownie zalej roztworem spirytusu przygotowanym w takiej samej jak wcześniej proporcji. Następnie odstaw zalane owoce w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie przecedź (możesz do tego celu użyć np. kilkakrotnie złożonej gazy). Następnie połącz płyn zlany wcześniej z płynem przygotowanym później, po czym przelej nalewkę do butelek. Możesz już sprawdzić jakość trunku i jeśli trzeba, jeszcze go przeleżakować. Będzie idealny na rozgrzewkę.

Miętowka z polesia

Składniki:

ok. 35-40 łodyżek mięty, litr spirytusu, 1 kg cukru (jeśli chcesz, aby nalewka była mniej słodka, użyj ok. 70-80 dag cukru) , 1,5 litra wody

Jak przygotować?

Miętę starannie umyj i osusz. Pokrój na kawałki kilkucentymetrowej długości (ale możesz też użyć całych łodyżek, wtedy po przygotowaniu nie będzie konieczna wielokrotna filtracja). Miętę włóż do dużego słoja, zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 2 dni (ale potrząsaj słojem). W tym czasie płyn powinien nabrać głębokiego, zielonego koloru. Następnie przecedź. Zagotuj wodę z cukrem przez ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przestudź.

Chłodny syrop wlej do słoja z miętowym alkoholem. Starannie wymieszaj, kilkakrotnie przefiltruj (np. przez złożoną gazę), po czym zlej do butelek. Nalewkę można pić już po tygodniu, ale im dłużej poczekamy (3-4 tyg.), tym jest lepsza. Świetnie rozgrzewa, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.

Wypróbujcie sprawdzony przepis na nalewkę z aronii

Orzechowka kasztelańska

Składniki:

ok. 15 jeszcze zielonych orzechów włoskich, 1 litr spirytusu ok. 70 proc. lub bimbru (do orzechówki można również użyć wódki 40 proc.), 3 łyżki cukru

Jak przygotować?

Orzechy dokładnie opłucz w ciepłej wodzie, a następnie ostrym nożem pokrój je na ćwiartki (w rękawiczkach, ponieważ bardzo barwią skórę). Pokrojone orzechy włóż do dużego słoja i zalej je wybranym alkoholem. Tak przygotowane, pozostaw następnie w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni (do czasu, aż zauważysz, że ciecz w słoju nabrała jasnobrunatnego koloru). Następnie odcedź płyn, przelej go do dużej butelki, zamknij, a odsączone orzechy zasyp cukrem, po czym pozostaw na kolejne 2 tygodnie.

Po tym czasie uzyskany syrop orzechowy połącz z wcześniej odsączonym i przelanym do butelki alkoholem. Przelej do 3-4 mniejszych butelek. Aby złagodzić nieco gorzki smak orzechówki, możesz dodać laskę cynamonu lub goździki. Orzechówka jest doskonałym lekarstwem na rozmaite dolegliwości żołądkowe, dlatego warto ją zawsze mieć pod ręką. Nalewka ta wzmacnia także organizm (w tym celu, profilaktycznie, możemy pić 10 kropli orzechówki dziennie przez około 4-5 tygodni).

Cytrynówka wielkopolska

Składniki:

20 dojrzałych cytryn, cukier - ilość cukru zależy od wagi cytryn: 2/3 wagi cytryn - nalewka będzie kwaśniejsza, 3/4 wagi cytryn - nalewka będzie słodsza, litr niegazowanej wody mineralnej, litr spirytusu (w dwóch półlitrówkach)

Jak przygotować?

Cytryny umyj, a następnie bardzo cienko obierz (staraj się, aby na skrojonych skórkach nie było białego miąższu, ponieważ jest gorzki i może zepsuć smak nalewki). Skórki z cytryn wrzuć do dużego słoika (zmieszczą się do słoika litrowego) i zalej je spirytusem (ok. 1/2 litra) tak, aby przykrył on skórki. Słoik zakręć. Następnie obrane ze skórek cytryny obierz z białego miąższu i pokrój je w plastry. Włóż do dużego słoja, po czym zasyp cukrem i odstaw na 4-5 dni.

Po upływie tego czasu odlej cytrynowy syrop, który się wytworzył (plastry cytryn możesz też odcisnąć przez gazę). Zlej spirytus ze skórek (przed dolaniem go do syropu z cytryn można lekko rozcieńczyć go wodą mineralną). Następnie roztwór spirytusu wlej do syropu z cytryn, wymieszaj. Z drugiej półlitrówki powoli dolewaj do cytrynówki spirytus wraz z wodą, aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu nalewki do butelek, odstaw je w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie lub dłużej.

Nalewka z dzikiej roży

Składniki:

1 kg owoców dzikiej róży (bardzo ważne: zebranych po pierwszych przymrozkach), szklanka (250 ml) spirytusu 95 proc., 0,5 litra wódki 40 proc., 60 dag cukru

Jak przygotować?

Owoce oczyść, usuwając nasiona, umyj i osusz. Zasyp w dużym słoju cukrem i postaw w cieple, aby puściły sok. Co 2 dni potrząsaj słojem. Po 2 tyg. wlej do słoja z owocami spirytus z wódką, zakręć i odstaw na kolejne 2 tyg., co parę dni wstrząsając. Po tym czasie zlej, przecedź i przelej do butelek. Postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa po 2 miesiącach (ale im dłużej stoi, tym jest lepsza). Szybsza wersja: 50 dag owoców róży rozgnieć, zalej litrem wódki żytniej. Dodaj 25 dag miodu, wymieszaj, ustaw w cieple na 2 tyg. Następnie zlej znad owoców, przefiltruj. I gotowe!

Warto wiedzieć:

Naczynia: Naczynia do przygotowania nalewek potrzebne są duże słoje (do zalania składników alkoholem) i mniejsze butelki (do wlania gotowej nalewki).

Jak zamknąć: Gotowy trunek po przelaniu do mniejszych butelek trzeba szczelnie zamknąć, najlepiej używając prawdziwych korków.

Do czego wlać:  Nalewki, które będą rozgrzewającym trunkiem, np. cytrynówkę, pigwówkę, warto wlać do większych butelek. Inne, mające właściwości lecznicze, degustowane małymi porcjami, np. orzechówkę, miętówkę - do mniejszych.


Dowiedz się więcej na temat: nalewka | owoce | zioła | orzechy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje