Triki, które zrobią z ciebie profesjonalistę w kuchni

Niektóre czynności kuchenne mogą zniechęcać do gotowania. W artykule zdradzimy parę trików, które ułatwią pracę w kuchni i sprawią, że polubisz gotowanie.

gotowanie
gotowanie© Photogenica

Lejek

guacamole przechowywanie
© Photogenica

Musisz wypełnić czymś słoik? Wystarczy, że odetniesz jeden róg koperty lub zwiniesz kawałek papieru w lejek.

Odrobina wody

Szkoda ci wyrzucać guacamole, które już zaczęło się robić brązowe? Możesz je jeszcze uratować. Nalej wystarczająco wody na powierzchnię guacamole, by całe było pokryte wodą. Dzięki temu dip nie będzie się utleniał i brązowiał. Jeśli zechcesz znowu go zjeść, wystarczy odlać wodę.

Skończył się majonez?

Wystarczy dobrze wymieszać mikserem jedno jajko i szklankę oleju. To bardzo proste.

Forma do babki

Umieść koniec kukurydzy w otworze formy do babki i zacznij skrobać kolbę kukurydzy. W formie wylądują wszystkie ziarna i nic się nie zmarnuje.

Zamróź bitą śmietanę

kostki lodu
© Photogenica

Po wyjęciu z pojemnika pokrój ją na kawałki i dodaj do gorących napojów, takich jak kakao.

Grilluj rybę

Uratujesz dobry kawałek łososia, jeśli położyć go na grillu na plastrach cytryny. Dzięki temu zyska wyjątkowy smak i nie będzie się przyklejać.

Gotowanie wody

Aby kostki lodu były przejrzyste, wlewaj do pojemnika przegotowaną wodę. Zimna woda będzie wyglądać mętnie.

Filtry do kawy

Włóż do szklanki filtr do kawy, a następnie umieść w nim słomkę. Dzięki temu w ciepłe dni insekty nie wpadną do twojego napoju. Niestety, filtry nie zapobiegają rozlewaniu się napojów.

Mrożona gąbka

krojenie pomidorków
© Photogenica

Zmocz gąbkę. Umieść ją w szczelnej torebce i zamróź. Następnie włóż gąbkę do swojej lodówki turystycznej.

Lody w torebce

Umieść pojemnik lodów w szczelnej torebce przed włożeniem do zamrażalki. Dzięki temu lody pozostaną miękkie i łatwo będzie je nabrać łyżką do lodów.

Z łatwością pokrój pomidorki cherry lub winogrona

Umieść pomidorki cherry lub winogrona między dwoma talerzami lub deskami, a następnie przekrój je nożem. Nic nie wypadnie podczas krojenia. Pamiętaj, by nie ściskać ich za bardzo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas