Reklama

Reklama

Truskawki pod pierzynką

Najlepszy sposób na truskawki!


Składniki:

  • 750 g truskawek
  • Pół pęczka mięty
  • 4 łyżki syropu cukrowego
  • Laska wanilii
  • 1 l mleka
  • 100 g cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • Cukier puder

 

Przygotowanie:

Truskawki poprzekrawać. Miętę drobno pokroić. Truskawki wymieszać z miętą i syropem cukrowym, odstawić. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ.

Mleko zagotować z cukrem miąższem wanilii i szczyptą soli, zdjąć z ognia. Wsypać kaszę i odstawić na 5 minut. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka i 15 g masła dodać do kaszy, wymieszać. Delikatnie wmieszać białka. Truskawki umieścić w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć masę, a na niej masło w płatkach (ok.15 g) Piec w 200 st. Przez 12-15 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Truskawki pod pierzynką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje