Truskawki pod pierzynką
Najlepszy sposób na truskawki!
Składniki:
- 750 g truskawek
- Pół pęczka mięty
- 4 łyżki syropu cukrowego
- Laska wanilii
- 1 l mleka
- 100 g cukru
- Szczypta soli
- 150 g kaszy manny
- 2 jajka
- 30 g masła
- Cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki poprzekrawać. Miętę drobno pokroić. Truskawki wymieszać z miętą i syropem cukrowym, odstawić. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ.
Mleko zagotować z cukrem miąższem wanilii i szczyptą soli, zdjąć z ognia. Wsypać kaszę i odstawić na 5 minut. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka i 15 g masła dodać do kaszy, wymieszać. Delikatnie wmieszać białka. Truskawki umieścić w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć masę, a na niej masło w płatkach (ok.15 g) Piec w 200 st. Przez 12-15 minut. Oprószyć cukrem pudrem.