Turyńska zapiekanka kalafiorowa
Tanio, smacznie i efektownie!
- 750 g ziemniaków
- sól
- kalafior
- 400 ml mleka
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oleju
- 400 g metki
- 2 łyżki maki
- łyżeczka bulionu
- Pół pęczka natki pietruszki
- pieprz
- tłuszcz do formyPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonej wodzie 20 minut, odparować. Kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie. Do ziemniaków wlać 200 ml mleka, dodać masło i ubić na puree. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Włożyć do natłuszczonej formy, wyrównać. Na ziemniakach ułożyć kalafiora. Na rozgrzanym oleju podsmażyć metkę, oprószyć mąką i cały czas mieszając wlać 200 ml mleka i 200 ml wody. Zagotować wsypać bulion (instant) wymieszać i gotować 5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Sos wlać do zapiekanki. Wszystko wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać 15 minut.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal