Turyńska zapiekanka kalafiorowa

Tanio, smacznie i efektownie!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 750 g ziemniaków
  • sól
  • kalafior
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g metki
  • 2 łyżki maki
  • łyżeczka bulionu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • tłuszcz do formyPrzygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonej wodzie 20 minut, odparować. Kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie. Do ziemniaków wlać 200 ml mleka, dodać masło i ubić na puree. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Włożyć do natłuszczonej formy, wyrównać. Na ziemniakach ułożyć kalafiora. Na rozgrzanym oleju podsmażyć metkę, oprószyć mąką i cały czas mieszając wlać 200 ml mleka i 200 ml wody. Zagotować wsypać bulion (instant) wymieszać i gotować 5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Sos wlać do zapiekanki. Wszystko wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać 15 minut.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas