Tuszka z owocami
Danie na wyjątkową okazję.

Składniki
- 1 indyk (ok. 4 kg)
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
- 12-14 suszonych moreli
- 1 mango
- 1 łyżka
- śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1/3 szkl. świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
- 4 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 goździki
- 4-5 kawałków kory cynamonu
- 1/2 łyżeczki otartego majeranku
- szczypta przyprawy do pierników
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Indyka umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Natrzyj od środka i od zewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. 2. Pomarańcze polej wrzątkiem, obierz. Skórkę pokrój w kosteczkę i podgrzej z 1 łyżką miodu. Miąższ posiekaj. Morele przekrój na połówki, mango obierz, pokrój w kostkę. Jabłka pokrój na ósemki, wymieszaj z 2 łyżkami soku. Dodaj pomarańcze, połówki moreli i mango. Podsmaż na maśle. Śmietankę wymieszaj z resztą soku i miodu, zmiażdżonym czosnkiem, goździkami, korą cynamonu i przyprawą do pierników. Podgrzewaj 3-4 minuty. 3. Indyka nafaszeruj owocami. Zszyj i posmaruj śmietanową glazurą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz 15 minut. Zmniejsz temp. do 160°C, przykryj, piecz 3 godziny. Co 30 minut odwracaj indyka i polewaj glazurą. Na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę, polej miodem ze skórką pomarańczową