Tuszka z owocami

Danie na wyjątkową okazję.

Pieczony indyk
Pieczony indyk123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Indyka umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Natrzyj od środka i od zewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. 

2. Pomarańcze polej wrzątkiem, obierz. Skórkę pokrój w kosteczkę i podgrzej z 1 łyżką miodu. Miąższ posiekaj. Morele przekrój na połówki, mango obierz, pokrój w kostkę. Jabłka pokrój na ósemki, wymieszaj z 2 łyżkami soku. Dodaj pomarańcze, połówki moreli i mango. Podsmaż na maśle. Śmietankę wymieszaj z resztą soku i miodu, zmiażdżonym czosnkiem, goździkami, korą cynamonu i przyprawą do pierników. Podgrzewaj 3-4 minuty. 

3. Indyka nafaszeruj owocami. Zszyj i posmaruj śmietanową glazurą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz 15 minut. Zmniejsz temp. do 160°C, przykryj, piecz 3 godziny. Co 30 minut odwracaj indyka i polewaj glazurą. Na ostatnie 20 minut zdejmij pokrywkę, polej miodem ze skórką pomarańczową

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas