Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą!

Kopytka można jeść na słodko np. z cynamonem i cukrem
Kopytka można jeść na słodko np. z cynamonem i cukrem 123RF/PICSEL

Jak zrobić kopytka?

Zobacz również:

Przepis na kopytka tradycyjne

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • masło
  1. Ziemniaki umyj i ugotuj, jeszcze gorące obierz ze skórki i przeciśnij przez prasę do ziemniaków 
  2. Do masy dodaj jajka, przypraw solą i gałką muszkatołową
  3. Dodaj mąki i z ciasta uformuj wałek. Pokrój go na około 12 kawałków 
  4. Kluski wrzucaj na gotującą się wodę. 

Jak zrobić kopytka żeby nie były twarde?

Zobacz również:

    Po co mąka ziemniaczana do kopytek?

    Jak zrobić cynamonowe kopytka?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?