Tylko z jedną kiełbasą żurek wielkanocny wyjdzie obłędny. Co roku używam jej do gotowania

Surowa biała kiełbasa idealnie nadaje się do gotowania żurku wielkanocnego
Surowa biała kiełbasa idealnie nadaje się do gotowania żurku wielkanocnego123RF/PICSEL

Surowa lub parzona, jaką kiełbasę do żurku wybrać?

Zobacz również:

    Ile gotować białą kiełbasę i skąd wiadomo, że jest już gotowa?

    Jak przyrządzić białą kiełbasę do żurku?
    Jak przyrządzić białą kiełbasę do żurku?123RF/PICSEL

    Tradycyjny żurek wielkanocny na białej kiełbasie - przepis

    • 500 ml gotowego zakwasu
    • 3 l wody
    • 700 g surowej białej kiełbasy
    • 200 g kwaśnej śmietany 18%
    • 200 ml śmietanki 30%
    • ½ kg kości wędzonych ze schabu
    • 2 średnie marchewki
    • 1 średnia pietruszka
    • 1 cebula
    • ¼ selera
    • 3 liście laurowe
    • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
    • do smaku: pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, cukier
    1. Garnek napełniamy wodą, wkładamy do niego kości, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i gotujemy, aż mięso przy kościach zmięknie.
    2. Po wyjęciu kości z wywaru obieramy je z mięsa, rozdrabniamy i ponownie dodajemy do garnka. Zakwas łączymy w miseczce ze śmietaną i śmietanką, dodajemy chochlę wywaru, hartujemy i dolewamy do garnka.
    3. Białą kiełbasę w całości podsmażamy na patelni przez kilka minut, by z każdej strony nabrała złotego koloru. W kolejnym kroku kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.
    4. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy ładnie się zeszkli, dodajemy do żurku.
    5. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, majerankiem oraz cukrem. Pod sam koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    6. Gotowy żurek wielkanocny z białą kiełbasą podajemy na ciepło z jajkiem na twardo pokrojonym na cząstki. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Żurek w kociołkuPolsat