Ucierany cynamonowiec
Masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę.
Składniki na 10-12 porcji:
Ciasto:
- 12 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mielonych migdałów
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko;
Nadzienie:
- 50 dag ciemnych śliwek
- po 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto. Uformuj je w kulę, chłodź 2 godziny w lodówce.
2. Nadzienie: rozpuść masło, wlej miód i wsyp przyprawy. Wymieszaj, podgrzewaj pod przykryciem na malutkim ogniu przez 10 minut. Umyj i osusz śliwki. Przekrój na połowy, wypestkuj. Z masła wyjmij gwiazdkę anyżu. Wrzuć śliwki i gotuj przez 10 minut.
3. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wymieszaj z 2/3 orzechów i migdałów. Rozłóż owoce na cieście. Piecz 30-40 minut w 190ºC. Podawaj posypane pozostałymi orzechami.
Czas przygotowania: 60 minut