Uczta naleśnikowa
Znacie je tylko w wersjach z dżemem lub twarożkiem? A naleśniki to mnóstwo innych opcji. Zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Proste naleśniki à la sushi
Składniki
- ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- olej lub margaryna do smażenia
- dodatki:
- 100-150 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 serek typu philadelphia
- kilka kaparów
- koperek
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta wymieszaj blenderem. Rozgrzej patelnię i olej, wlewaj po łyżce wazowej ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odstaw do przestudzenia. Placki posmaruj serkiem i rozłóż na nich plasterki łososia oraz kapary i koperek. Zwiń je w rulon, pokrój na kawałki wielkości sushi i zepnij wykałaczkami.
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Składniki
- ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 120 g mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
- olej lub margaryna do smażenia
- nadzienie:
- 400 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
- 150 g sera feta
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- tarty żółty ser
Sposób przygotowania:
Mąkę połącz z jajkami, solą, olejem i mlekiem. Całość zblenduj na gładkie ciasto. Odstaw. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub margarynę i zeszklij posiekane ząbki czosnku. Wrzuć szpinak i smaż przez chwilę. Dodaj fetę, wymieszaj. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię naleśnikową z odrobiną oleju i smaż naleśniki.
Na każdy gotowy placek nałóż dużą łyżkę farszu i zwiń go w rulon. Włóż zwinięte naleśniki do naczynia do zapiekania, posmarowanego tłuszczem. Posyp je serem i zapiekaj ok. 10 minut w temp. 200 st. C.
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Składniki
- ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 120 g mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
- olej lub margaryna do smażenia
- nadzienie:
- 300 g piersi z kurczaka
- 8 dużych pieczarek
- 1 biała cebula
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- sól i pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
Mąkę połącz z jajkami, solą, olejem i mlekiem. Całość zblenduj na gładkie ciasto. Odstaw.
Usmaż naleśniki i przygotuj nadzienie. Pierś z kurczaka i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, osusz, obierz i pokrój. Wrzuć do kurczaka i cebuli, smaż całość na małym ogniu. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Duś, aż kurczak będzie miękki. Pod koniec wlej śmietanę i wymieszaj całość.
Farsz rozłóż na naleśnikach i zawiń je jak krokiety. Podawaj ze śmietaną, posypane