Uczta naleśnikowa

Znacie je tylko w wersjach z dżemem lub twarożkiem? A naleśniki to mnóstwo innych opcji. Zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Proste naleśniki à la sushi
Proste naleśniki à la sushi123RF/PICSEL

Proste naleśniki à la sushi

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wymieszaj blenderem. Rozgrzej patelnię i olej, wlewaj po łyżce wazowej ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odstaw do przestudzenia. Placki posmaruj serkiem i rozłóż na nich plasterki łososia oraz kapary i koperek. Zwiń je w rulon, pokrój na kawałki wielkości sushi i zepnij wykałaczkami.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z jajkami, solą, olejem i mlekiem. Całość zblenduj na gładkie ciasto. Odstaw. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub margarynę i zeszklij posiekane ząbki czosnku. Wrzuć szpinak i smaż przez chwilę. Dodaj fetę, wymieszaj. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię naleśnikową z odrobiną oleju i smaż naleśniki.

Na każdy gotowy placek nałóż dużą łyżkę farszu i zwiń go w rulon. Włóż zwinięte naleśniki do naczynia do zapiekania, posmarowanego tłuszczem. Posyp je serem i zapiekaj ok. 10 minut w temp. 200 st. C.

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z jajkami, solą, olejem i mlekiem. Całość zblenduj na gładkie ciasto. Odstaw.

Usmaż naleśniki i przygotuj nadzienie. Pierś z kurczaka i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, osusz, obierz i pokrój. Wrzuć do kurczaka i cebuli, smaż całość na małym ogniu. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Duś, aż kurczak będzie miękki. Pod koniec wlej śmietanę i wymieszaj całość.

Farsz rozłóż na naleśnikach i zawiń je jak krokiety. Podawaj ze śmietaną, posypane

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas