Reklama

Reklama

Uczta naleśnikowa

Znacie je tylko w wersjach z dżemem lub twarożkiem? A naleśniki to mnóstwo innych opcji. Zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Proste naleśniki à la sushi

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • olej lub margaryna do smażenia

Składniki - dodatki:

  • 100-150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 serek typu philadelphia
  • kilka kaparów
  • koperek

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wymieszaj blenderem. Rozgrzej patelnię i olej, wlewaj po łyżce wazowej ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odstaw do przestudzenia. Placki posmaruj serkiem i rozłóż na nich plasterki łososia oraz kapary i koperek. Zwiń je w rulon, pokrój na kawałki wielkości sushi i zepnij wykałaczkami.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • olej lub margaryna do smażenia

Składniki - nadzienie:

  • 400 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
  • 150 g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tarty żółty ser

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z jajkami, solą, olejem i mlekiem. Całość zblenduj na gładkie ciasto. Odstaw. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub margarynę i zeszklij posiekane ząbki czosnku. Wrzuć szpinak i smaż przez chwilę. Dodaj fetę, wymieszaj. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Reklama

Rozgrzej patelnię naleśnikową z odrobiną oleju i smaż naleśniki.

Na każdy gotowy placek nałóż dużą łyżkę farszu i zwiń go w rulon. Włóż zwinięte naleśniki do naczynia do zapiekania, posmarowanego tłuszczem. Posyp je serem i zapiekaj ok. 10 minut w temp. 200 st. C.

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • olej lub margaryna do smażenia

Składniki - nadzienie:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z jajkami, solą, olejem i mlekiem. Całość zblenduj na gładkie ciasto. Odstaw.

Usmaż naleśniki i przygotuj nadzienie. Pierś z kurczaka i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, osusz, obierz i pokrój. Wrzuć do kurczaka i cebuli, smaż całość na małym ogniu. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Duś, aż kurczak będzie miękki. Pod koniec wlej śmietanę i wymieszaj całość.

Farsz rozłóż na naleśnikach i zawiń je jak krokiety. Podawaj ze śmietaną, posypane

Show
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy