Udka w ziarnach słonecznika
Zrób pyszny obiad: Udka w ziarnach słonecznika smakują doskonale!
Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 4 dag korzenia imbiru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlać olej, miód, sos sojowy. Dodać dżem pomarańczowy, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki imbir. Dokładnie wymieszać.
2. Do marynaty włożyć udka z kaczki i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Potem przełożyć je razem z marynatą do brytfanny. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki skórkę pomarańczową i cienkie plastry pomarańczy.
3. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia podlewać wodą i polewać wypieczonym sosem.
4. Przed końcem pieczenia udka ponownie zalać wypieczonym sosem i posypać nasionami słonecznika. Sos doprawić solą i pieprzem i piec do momentu, aż udka będą chrupiące. Podawać z gotowanymi ziemniakami.