Udka w ziarnach słonecznika

Zrób pyszny obiad: Udka w ziarnach słonecznika smakują doskonale!

Takie udka smakują doskonale
Takie udka smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 4 dag korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlać olej, miód, sos sojowy. Dodać dżem pomarańczowy, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki imbir. Dokładnie wymieszać.

2. Do marynaty włożyć udka z kaczki i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Potem przełożyć je razem z marynatą do brytfanny. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki skórkę pomarańczową i cienkie plastry pomarańczy.

3. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia podlewać wodą i polewać wypieczonym sosem.

4. Przed końcem pieczenia udka ponownie zalać wypieczonym sosem i posypać nasionami słonecznika. Sos doprawić solą i pieprzem i piec do momentu, aż udka będą chrupiące. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas