Udka z gruzińskiej kuchni
Smaczne i aromatyczne danie.
Sposób przygotowania
1. Mięso (możesz też użyć innych części kurczaka, także pokrojoną na kawałki całą tuszkę) umyj i osusz. Natrzyj solą. Rozgrzej masło, a gdy zacznie brązowieć zdejmij patelnię z ognia i włóż mięso. Znów podgrzej i obsmaż z każdej strony. Mięso przełóż do miski, by ostygło. Natrzyj je ajwarem wymieszanym z oliwą. Odstaw na 2-3 godziny.
2. Na tej samej patelni podsmaż posiekane cebule i czosnek. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój, wykrawając głąby. Wrzuć na patelnię. Ciągle podgrzewaj na dość mocnym ogniu. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną na paseczki 1 papryczkę (lub szczyptę suszonych płatków chili). Podlej 1/2 szkl. soku. Duś, aż pomidory się rozpadną, ew. podlewając sokiem. Zmiksuj na gładki sos.
3. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym i dodaj drugą papryczkę, pokrojoną na cienkie paseczki.
4. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 160 st. i zapiekaj przez 60 minut. Podawaj posypane natką. Jako dodatek podaj np. ciepłą pitę.