W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu oraz innych zup?

Każda zupa powinna być zrobiona dokładnie według przepisu - wtedy smakuje najlepiej
Każda zupa powinna być zrobiona dokładnie według przepisu - wtedy smakuje najlepiej123RF/PICSEL

Na początek wywar mięsno-warzywny

Jak poprawnie dodawać składniki do rosołu?

Rosół to klasyczna zupa, która od lat gości na polskich stołach
Rosół to klasyczna zupa, która od lat gości na polskich stołach123RF/PICSEL

1. Podstawą jest mięso

2. Niezbędne warzywa do rosołu

  • Marchew - potrzebne są trzy sztuki na jeden garnek. Marchew pomoże uzyskać apetyczny kolor oraz poprawi aromat zupy.
  • Pietruszka - wystarczą 1-2 sztuki.
  • Seler - kawałek korzenia.
  • Por - jedna sztuka, nadaje wyrazistości potrawie.
  • Cebula - lekko opalona wydobędzie głębię smaku. Bo ugotowaniu zupy należy ją wyrzucić, ponieważ może doprowadzić do szybszego zepsucia rosołu.

3. Jakich użyć przypraw?

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv

Zupy - jakich błędów nie popełniać?

  • Wszystkie warzywa korzeniowe warto przed dodaniem do zupy podsmażyć przez pięć minut na tłuszczu.
  • W przypadku gotowania zupy grochowej, groch i fasolę należy namoczyć na noc i gotować w osobnym garnku.
  • Kiedy gotujemy kwaśne zupy typu ogórkowa czy kapuśniak, należy w pierwszej kolejności przygotować wywar i warzywa, dopiero potem dodajemy kwaśne dodatki - ocet, żur, zakwas buraczany.
  • Złotą zasadą jest, aby podczas przygotowywania poszczególnych składników nie przegotować ich, a na początku dodawać te, które gotują się najdłużej.