W krajach śródziemnomorskich to ulubieniec łasuchów. Czy nugat jest zdrowy?

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Nugat
NugatCanvaProINTERIA.PL

Czym właściwie jest nugat?

Historia nugatu

Wartości odżywcze nugatu

Nugat
NugatCanvaProINTERIA.PL

Jak przygotować nugat w domu?

  • 500 g miodu 
  • 600 g blanszowanych orzechów laskowych 
  • białko z 4 jajek 
  • 100 g cukru pudru 
  • 400 g cukru 
  • 4 wafle
Nugat
NugatCanvaProINTERIA.PL
  • Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika.
  • Czas prażenia ok. 10 minut.
  • Następnie w garnku należy podgrzać miód do całkowitego roztopienia.
  • W tym samym momencie rozpuścić cukier podgrzewając go w taki sposób, aby uzyskał temp. ok. 125°C.
  • Do gorącego miodu dodawać powoli roztopiony cukier i całość lekko mieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Syrop należy jeszcze raz podgrzewać do temp. ok. 140°C.
  • Do gorącego miodu i cukru dodawać powoli ubitą pianę z białek.
  • Masa po chwili zacznie zastygać i zrobi się twarda.
  • Warto utrzymać obroty robota na średnim poziomie do chwili zużycia całego syropu.
  • Im masa będzie lepiej napowietrzona, tym wyrób będzie delikatniejszy. Po upływie kilku minut masy nie będzie można dalej ubijać, ponieważ zacznie oblepiać mieszadła miksera.
  • Należy ją wymieszać z cukrem pudrem, orzechami (bądź owocami kandyzowanymi).
  • Potem ułożyć ją na waflu, rozprowadzić drewnianą łopatką i przykryć kolejnym waflem.
  • Nugat należy przykryć deską, obciążyć i pozostawić do ostudzenia. 
"Ewa gotuje": Nugat orzechowyPolsatPolsat