W krajach śródziemnomorskich to ulubieniec łasuchów. Czy nugat jest zdrowy?

Uwielbiany przez wiele osób: słodki, orzechowy i bardzo pożywny. Czym właściwie jest nugat i jak się go przyrządza? Czy zawiera w sobie jakieś witaminy? Czy warto go jeść, by skorzystało na tym nasze zdrowie?

Nugat
NugatCanvaProINTERIA.PL

Czym właściwie jest nugat?

Nugat to słodki deser wytwarzany tradycyjnie z miodu, orzechów, cukru i białek jaj. Powstała masa jest zwykle umieszczana pomiędzy dwoma cienkimi waflami. Wyglądem i kształtem przypomina średniej wielkości batonik, jest słodki, lekko ciągnący i chrupki dzięki dodatkowi orzechów. Najczęściej spotykany nugat ma kolor biały, ale w różnych zakątkach świata można także posmakować nugatu z dodatkiem czekolady czy kakao. To bardzo uniwersalny smakołyk, pasują do niego różnego rodzaju orzechy: laskowe, migdały, pistacje. Aby powstał, należy dopilnować odpowiedniej konsystencji gotowanego miodu i cukru, a następnie dodać ubitą z białek jaj pianę. Po odpowiednio długim ubijaniu całej masy, gdy zacznie twardnieć, należy dodać wybrane orzechy lub suszone owoce. Ostatnim krokiem będzie rozsmarowanie masy nugatowej na waflu, przykrycie go drugim i obciążenie. Po zastygnięciu nugat jest gotowy do jedzenia.

Historia nugatu

Przypuszcza się, że nugat pochodzi z Bliskiego Wchodu lub Cesarstwa Rzymskiego. Także pochodzenie jego nazwy nie jest  znane i najprawdopodobniej powstało na obszarach dzisiejszej Francji z wyrazów języka łacińskiego: nux gatum ("orzechowe ciasto"), języka prowansalskiego: pan nogat ("chleb z orzechów") albo nucatum ("przygotowane z orzechów"). Może także pochodzić od francuskich słów: tu nous gâtes, co oznacza: "rozpieszczasz nas".  W zależności od kraju, nugat ma wielu "kuzynów" z własną tradycją i nazwą. W krajach śródziemnomorskich bardzo popularny jest nugat z pistacjami, a wiedeński nugat przyrządzany jest z dodatkiem masła kakaowego.

Wartości odżywcze nugatu

Nugat
NugatCanvaProINTERIA.PL

Dzięki dużej zawartości orzechów nugat jest znacznie zdrowszą alternatywą dla popularnych batonów pełnych sztucznych dodatków i konserwantów. Ale pamiętajmy, że to nadal przysmak z bardzo wysoką zawartością cukru. Nugat jest też kaloryczny - w 100 g porcji nugatu z migdałami zawiera 398 kcal. Chociaż ma niewiele białka (3,3 g / 100 g) i tłuszczu (1,6 g /100 g), jest bogaty w cukier - w 100 g ma go ponad 92 g. Cukier w nadmiarze wpływa niekorzystnie na masę ciała, metabolizm i sprzyja rozwojowi próchnicy zębów. Jednak ma również korzystne właściwości, które zawdzięcza głównie obecności migdałów lub orzechów, a także jajek. Oba produkty są bardzo odżywcze. Dzięki orzechom nugat dostarcza organizmowi witamin E i B2, składników mineralnych: potasu, żelaza, manganu, selenu i fosforu. Mimo to lepiej nie wprowadzać go do codziennej diety, a spożywać okazjonalnie. 

Jak przygotować nugat w domu?

Warto pokusić się o przygotowanie własnego nugatu w domu. Będzie przypominał rzemieślnicze wyroby, obędzie się bez chemicznych dodatków a i smak będzie pełniejszy. Przygotowanie nugatu nie jest aż tak skomplikowane, a z pewnością będzie miłą, słodką niespodzianką dla domowników.

Składniki: 

  • 500 g miodu 
  • 600 g blanszowanych orzechów laskowych 
  • białko z 4 jajek 
  • 100 g cukru pudru 
  • 400 g cukru 
  • 4 wafle
Nugat
NugatCanvaProINTERIA.PL


Przygotowanie:
 

  • Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika.
  • Czas prażenia ok. 10 minut.
  • Następnie w garnku należy podgrzać miód do całkowitego roztopienia.
  • W tym samym momencie rozpuścić cukier podgrzewając go w taki sposób, aby uzyskał temp. ok. 125°C.
  • Do gorącego miodu dodawać powoli roztopiony cukier i całość lekko mieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Syrop należy jeszcze raz podgrzewać do temp. ok. 140°C.
  • Do gorącego miodu i cukru dodawać powoli ubitą pianę z białek.
  • Masa po chwili zacznie zastygać i zrobi się twarda.
  • Warto utrzymać obroty robota na średnim poziomie do chwili zużycia całego syropu.
  • Im masa będzie lepiej napowietrzona, tym wyrób będzie delikatniejszy. Po upływie kilku minut masy nie będzie można dalej ubijać, ponieważ zacznie oblepiać mieszadła miksera.
  • Należy ją wymieszać z cukrem pudrem, orzechami (bądź owocami kandyzowanymi).
  • Potem ułożyć ją na waflu, rozprowadzić drewnianą łopatką i przykryć kolejnym waflem.
  • Nugat należy przykryć deską, obciążyć i pozostawić do ostudzenia. 
"Ewa gotuje": Nugat orzechowyPolsat