Ukoi jelita i zaspokoi ochotę na słodkie. Możesz go jeść na diecie

To lubiany i lekkostrawny deser. Czy jest zdrowy?
To lubiany i lekkostrawny deser. Czy jest zdrowy?123RF/PICSEL

Czy jedzenie budyniu jest zdrowe?

Domowy budyń

  • 2 szklanki mleka 1,5 proc. tłuszczu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 1 łyżeczka ksylitolu, erytrytolu lub 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli (dla podkreślenia smaku)
  • świeże owoce (np. maliny, borówki, truskawki)
  • odrobina gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
  • cynamon lub kakao do posypania
  • Wlać 1,5 szklanki mleka do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Pozostałe 0,5 szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, dokładnie rozprowadzając, aby nie powstały grudki.\
  • Do podgrzewającego się mleka dodać ekstrakt z wanilii oraz wybraną substancję słodzącą (np. ksylitol lub miód).
  • Wsypać szczyptę soli dla wzmocnienia smaku.
  • Do gorącego mleka w rondelku powoli wlewać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  • Gotować przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję budyniu.
  • Gotowy budyń przelać do miseczek i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Można podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.
  • Udekorować owocami, wiórkami gorzkiej czekolady lub posypać cynamonem.

Lepszy jest kisiel czy budyń?

Budyń
Budyń123RF/PICSEL

Czy budyń jest zdrowy na jelita i żołądek?

Czy budyń jest kaloryczny?

Jacek Rozenek o życiu po udarze i trudnym powrocie do zdrowiaINTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?