Reklama

Reklama

W owocowym raju

Drobniutkie owoce, a tyle przyjemności! Soczyste jagody, maliny i borówki sprawią, że nawet zwykły placek będzie smakował jak najbardziej wyrafinowany deser.

Kruchy placek z jagodami

Składniki

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki jagód

Składniki - kruszonka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g schłodzonego masła

Sposób przygotowania

1. Łyżkę mąki wymieszaj z owocami. Z reszty mąki, masła, cukru (odłóż łyżkę do posypania) i jajek zagnieć ciasto. Wyklej nim natłuszczoną blachę i wstaw do lodówki na 60 minut. Zagnieć kruszonkę i włóż ją do lodówki. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw ciasto i piecz je 20 minut. Następnie wyłóż jagody na ciasto i obsyp je kruszonką. Piecz kolejne 20 minut. Posyp cukrem pudrem.  

Pavlova - tort z malinami

Składniki

  • 4 jajka (będą potrzebne tylko białka)
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki świeżych malin

Składniki - krem

  • 200 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Przełóż białka do dużej miski i ubijaj mikserem. Gdy zacznie powstawać piana, dodawaj stopniowo cukier. Nie przerywaj miksowania - po kilku minutach uzyskasz gęstą, lśniącą pianę. Pod koniec dodaj skrobię i sok z cytryny. 

2. Na blasze ułóż arkusz papieru do pieczenia. Wyłóż na papier pianę, tak aby miała średnicę około 20 cm. Wyrównaj, wstaw do piekarnika i zredukuj temperaturę do 110 stopni C. Piecz 90 minut, wyłącz piekarnik i zostaw bezę, aby wystygła (około dwóch godzin). 

3. Na krem ubij śmietanę z cukrem, po czym dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem. Wyłóż część kremu i malin na tort. Resztę podawaj już na talerzykach, wraz z porcją bezy. 

Reklama

Panna cotta z malinami

Składniki

  • szklanka pełnotłustego mleka
  • szklanka kremówki
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • szklanka malin

Sposób przygotowania

1. Podgrzej lekko mleko. Odlej 1/2 szklanki i wsyp żelatynę i odstaw, aby napęczniała. 

2. Do rondelka z resztą mleka dodaj kremówkę, cukier i esencję waniliową. Podgrzej, mieszając (nie gotuj), aby cukier się rozpuścił. Zdejmij masę z ognia. Po 5-10 minutach dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. 

3. Przełóż masę do małej tortownicy, wsypując stopniowo maliny. Wstaw do lodówki na minimum trzy godziny, aby deser stężał. 

Muffiny z kremem

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • jajko
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki jagód lub borówek amerykańskich

Składniki - krem jagodowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

1. Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce wymieszaj mikserem jaj - ko z maślanką i olejem. Mieszając dalej, dosyp stopniowo suche składni - ki. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką (tak aby nie rozgnieść owoców). 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Nałóż ciasto do foremek, do 2/3 wysokości. Piecz 25 minut. 

3. Na krem rozpuść żelatynę w odrobinie ciepłej wody. Jagody zmiksuj i przecedź przez sito. Wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i żelatyną na gładki krem. 

4. Przełóż krem do torebki z uciętym rogiem i wyciskaj z niego porcje na ostudzone muffiny. Wstaw do lodówki na godzinę, aby krem stężał.


Szybkie placuszki z borówkami

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g (opakowanie) twarożku ricotta
  • 6 łyżek mąki pszennej (lub wymieszanej z dowolną mąką pełnoziarnistą w proporcji 1:1)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka borówek amerykańskich
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • borówki, jogurt naturalny i miód do podania

Sposób przygotowania

1. Roztrzep jajka i wymieszaj je mikserem z mlekiem oraz ricottą. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj mikserem, tak aby nie było grudek, wsyp sól oraz borówki. 

2. Rozgrzej na patelni olej. Smaż placuszki partiami, nakładając ciasto tak, aby w każdym było po kilka borówek. Smaż je na złoto, z obydwu stron, następnie przekładaj w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika). 

3. Podawaj na ciepło, z jogurtem naturalnym i miodem, posypane świeżymi borówkami. 

Biszkopt z malinami

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szklanka mąki tortowej (jeśli wolisz, by ciasto było bardziej suche, można łyżkę mąki
  • zastąpić skrobią ziemniaczaną)
  • szklanka malin
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy albo lekko je natłuść. Przesiej mąkę. 

2. Oddziel dokładnie białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj stopniowo cukier. 

3. Do piany z białek wlewaj kolejno żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodaj partiami mąkę. Dokładnie wymieszaj. 

4. Ostrożnie przelej masę do przygotowanej formy, wrzucając po trochu maliny. Wyrównaj wierzch ciasta, ułóż na wierzchu resztę malin. Piecz 45 minut. Wyłącz piecyk, uchyl drzwiczki i pozwól, by biszkopt wystygł. Przed podaniem obsyp po wierzchu cukrem pudrem.




Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje