W PRL-u się nią zajadano. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Dania jednogarnkowe nie tylko nie wymagają brudzenia wielu naczyń, ale dodatkowo w większości robią się bez konieczności częstego ingerowania w nie. To jedna z prostszych metod na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego obiadu. Potrawą, która podbije serca mięsożerców jest pręga wołowa, duszona w towarzystwie warzyw i przypraw. Jak ją ugotować, by zachwycała smakiem? Podpowiadamy.
Pręga wołowa - czym jest?
Rodzaj mięsa pochodzący z przedniej lub tylnej goleni nazywamy pręgą. Dla wielu osób ten kawałek jest nieco trudniejszy w obróbce od innych typów, gdyż bardzo często występuje w nim przerost błon i powięzi. Te niedogodności nie powinny jednak powstrzymywać przed wykorzystywaniem potencjału kulinarnego pręgi wołowej.
Bardzo często stanowi smakowity dodatek do esencjonalnego rosołu, ale świetnie sprawdzi się również w licznych daniach jednogarnkowych. Ze względu na swoją strukturę, pręga wołowa potrzebuje sporo czasu do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości. Cały proces obróbki termicznej potrafi trwać nawet 2-4 godziny. Nie warto jednak się zrażać.
Duszona pręga wołowa - lista zakupów
Długie duszenie to niejedyny sekret wybitnego smaku pręgi wołowej. Cała tajemnica ukrywa się w szpiku kostnym. Składnik nie tylko obfituje w białko, ale także dostarcza witamin, minerałów oraz kwasów omega-3. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie pręgi w domowej kuchni, możemy kupić cały kawałek lub mięso już podzielone na plastry.
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 średnie papryki - żółta i czerwona
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania mięsa
- Dorodny kawałek mięsa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Im drobniej to zrobimy, tym szybciej nabierze idealnej miękkości.
- Cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka, czosnek i marchewkę w plasterki, a papryki w kostkę.
- Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy porcję oleju, rozgrzewamy, a następnie dodajemy czosnek i cebulę.
- Po krótkim przesmażeniu dorzucamy mięso i wszystkie przyprawy. Marchew i papryki zostawiamy na później. Całość przykrywamy i dusimy przez co najmniej 2 godziny.
- Pamiętajmy, by w międzyczasie zaglądać do garnka i kontrolować, czy składniki nie przywierają do dna. Jeśli tak się stanie, dolejmy odrobinę wody.
- W połowie duszenia dodajemy do garnka paprykę oraz marchewkę, a następnie ponownie zostawiamy danie na ogniu przez 2 godziny.
- Gotową pręgę wołową podajemy na ciepło z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, makaronu lub kaszy. Smacznego!
Sprawdź również: