W PRL-u się nią zajadano. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Jak przygotować duszoną pręgę wołową?
Jak przygotować duszoną pręgę wołową?123RF/PICSEL

Pręga wołowa - czym jest?

Zobacz również:

    Weź udział w badaniu
    Weź udział w badaniuINTERIA.PL

    Duszona pręga wołowa - lista zakupów

    Potrawą, która podbije serca mięsożerców jest pręga wołowa, duszona w towarzystwie warzyw i przypraw.
    Potrawą, która podbije serca mięsożerców jest pręga wołowa, duszona w towarzystwie warzyw i przypraw. 123RF/PICSEL
    • 1 kg pręgi wołowej
    • 2 średnie marchewki
    • 2 średnie cebule
    • 2 średnie papryki - żółta i czerwona
    • 4-5 ząbków czosnku
    • ½ łyżeczki czosnku w proszku
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania mięsa

    1. Dorodny kawałek mięsa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Im drobniej to zrobimy, tym szybciej nabierze idealnej miękkości.
    2. Cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka, czosnek i marchewkę w plasterki, a papryki w kostkę.
    3. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy porcję oleju, rozgrzewamy, a następnie dodajemy czosnek i cebulę.
    4. Po krótkim przesmażeniu dorzucamy mięso i wszystkie przyprawy.  Marchew i papryki zostawiamy na później. Całość przykrywamy i dusimy przez co najmniej 2 godziny.
    5. Pamiętajmy, by w międzyczasie zaglądać do garnka i kontrolować, czy składniki nie przywierają do dna. Jeśli tak się stanie, dolejmy odrobinę wody.
    6. W połowie duszenia dodajemy do garnka paprykę oraz marchewkę, a następnie ponownie zostawiamy danie na ogniu przez 2 godziny.
    7. Gotową pręgę wołową podajemy na ciepło z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, makaronu lub kaszy. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pomarańczowy indyk z grillaPolsatPolsat