W tym regionie Polski je się ją nagminnie. Często mylona z kebabem

Wraz z modą na tzw. szybkie, uliczne jedzenie, do łask wracają regionalne, polskie smakołyki, które kilkadziesiąt lat temu były w naszym kraju niezwykle popularne. Mowa m.in. o maczance krakowskiej oraz o knyszy, która uwielbiana jest szczególnie na Dolnym Śląsku. Jak przygotować taką potrawę?

Knysza jest szczególnie ceniona na Dolnym Śląsku
Knysza jest szczególnie ceniona na Dolnym Śląsku123RF/PICSEL

O knyszy często mówi się, że to polski odpowiednik kebaba, ale stanowczo takiemu porównaniu sprzeciwiają się mieszkańcy Dolnego Śląska, którzy wskazują, że ich regionalny rarytas jest pod względem walorów smakowych jedyny w swoim rodzaju.

W wersji klasycznej knysza jest wegetariańska, a bułka wypełniona jest wyłącznie warzywami, które polewa się sosem i dodaje prażonej cebulki. Jednak coraz częściej serwuje się ją również z mięsem i serem. Z kolei bułka do knyszy przypomina pitę, ale jest od niej bardziej puszysta.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszną knyszę przygotować w zaciszu własnego domu, a z tym przepisem na pewno będzie to bardzo proste.

Jak zrobić knyszę - składniki na przygotowanie bułki

  • 400 g mąki tortowej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • dwie szklanki ciepłej wody,
  • dwie szklanki ciepłego mleka,
  • dwie łyżki oleju,
  • jedno, całe jajko, 
  • żółtko,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Knysza - przepis na bułkę

Przygotowanie bułki do knyszy zaczynamy od przełożenia drożdży do miski, wsypania łyżki mąki, cukru i soli. Następnie takie składniki zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by "pobudzić" drożdże.

Po kilku minutach do drugiej miski ponownie wsypujemy mąkę, wbijamy jedno jajko, wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn, uzupełniamy wodą, mlekiem i olejem. Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż nabierze odpowiedniej konsystencji, czyli zacznie się delikatnie lepić do rąk.

Gdy ciasto jest już odpowiednio przygotowane, formujemy z niego kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie delikatnie ugniatamy ciasto i formujemy placki o średnicy ok. 25 cm i grubości 1 cm. Placki smarujemy żółtkiem i zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C. Pieczenie powinno trwać ok. 25 minut, aż bułki będą ładnie zarumienione. Następnie bułki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Knysza często serwowana jest także z mięsem
Knysza często serwowana jest także z mięsem123RF/PICSEL

Knysza - jakie dodatki sprawdzą się najlepiej?

Przygotowaną bułkę do knyszy kroimy na pół i do powstałej w ten sposób kieszonki aplikujemy ulubiony sos, np. czosnkowy. Kieszonkę wypełniamy czerwoną kapustą, sałatą, pokrojonymi pomidorami, posiekaną w piórka cebulą, posiekanymi w talarki ogórkami kiszonymi, a na koniec dodajemy smażona lub prażoną cebulkę. Opcjonalnie możemy knyszę wypełnić także mięsem.

Świetnie sprawdzi się w tym przypadku pokrojony kotlet mielony lub mięso z kurczaka, które użyliśmy do przygotowania rosołu. Smacznego!

"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas