Dodaj szczyptę do jajecznicy. "Indyjski szafran" rozprawi się z oponką na brzuchu
Kiedy o poranku jej aromat roznosi się po całym mieszkaniu, kusi do kuchni nawet największych niejadków. Smaczna i pożywna jest bowiem synonimem idealnego pierwszego posiłku w ciągu dnia. Jeden, prosty składnik może jednak nie tylko zupełnie odmienić jej smak, ale dodatkowo – zamienić ją w odchudzającą przekąskę. Jak zrobić jajecznicę dietetyczną? Dodaj szczyptę i obserwuj, jak metabolizm szybko się podkręca.
Czy jajecznica jest dobra na odchudzanie? Przyda się ten dodatek
Smaczna, sycąca i wręcz błyskawiczna w przygotowaniu szybko zyskała miano idealnego, porannego posiłku. Jajecznica, będąc jednocześnie jednym z najpopularniejszych dań z jajek, imion ma jednak wiele. Wszystko zależy bowiem od osobistych preferencji.
Jedni lubią dobrze ściętą, przyrządzaną na maśle. Inni wybierają tę niemal płynną, wzbogacając smakiem szynki, cebuli czy pomidorów. Każdorazowo doprawiają jednak dwiema, najważniejszymi przyprawami - solą i pieprzem. Kiedy do tych dodasz jednak szczyptę "indyjskiego szafranu", zamienisz jajecznicę w danie, które rozprawi się z oponką na brzuchu.
Co można wrzucić do jajecznicy? "Indyjski szafran" zadziała odchudzająco
Niepozorna - bo przygotowywana zazwyczaj z wyłącznie jednego składnika - zachwyca swoimi umiejętnościami. Regularne jedzenie jajecznicy może bowiem znacznie wspomóc zdrowie organizmu. Wszystko dzięki zawartych w niej białku i witaminach, które, przy zbilansowanym spożywaniu tego dania, wesprą zdrowie serca i mięśni, a także poprawią ogólny stan zdrowia. Warto jednak zachować rozsądek - szczególnie, jeśli chodzi o dodatek tłuszczu.
Zobacz również:
Kiedy jajka wylądują już na patelni, warto rozszerzyć nieco listę składników - dodając do nich szczyptę kurkumy. "Indyjski szafran" jest bowiem przyprawą o potężnych właściwościach zdrowotnych, która nie tylko zadziała wspomagająco na funkcjonowanie organizmu, ale dodatkowo wspomoże proces odchudzania, w tym utratę tkanki tłuszczowej z brzucha. Zmieni też smak jajecznicy na nieco bardziej egzotyczny.
Zobacz również: Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka
Co najlepiej dodać do jajecznicy? Ta przyprawa to skarbnica zdrowia
Kurkuma jest naturalnym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Dostarcza ich organizmowi, poprawiając pamięć i koncentrację oraz wzmacniając skórę, włosy oraz paznokcie. Usprawnia przy tym również metabolizm.
Wszystko z uwagi na zawartą w niej kurkuminę - składnik o nieocenionych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i antynowotworowych. Ale to dopiero początek. Kurkumina pomaga bowiem organizmowi skuteczniej spalać tłuszcz, co przekłada się na szybszą utratę zbędnych kilogramów i płaski brzuch. Reguluje także poziom cukru we krwi, przez co zapobiega niebezpiecznym skokom, które prowadzą do odkładania się tłuszczu, szczególnie w okolicach brzucha.
By kurkumina wchłaniała się jednak lepiej, jajecznicę warto wzbogacić dodatkowo odrobiną pieprzu czarnego. Zawarta w nim piperyna sprawia bowiem, że organizm lepiej wykorzystuje właściwości kurkuminy.