Zapomniany, polski „street-food” wraca do łask. Bez problemu zrobisz go w domu

Maczanka krakowska znowu stała się modna na kulinarnej mapie Polski
Maczanka krakowska znowu stała się modna na kulinarnej mapie Polskimateriały prasowe

Zobacz również:

    Maczanka po krakowsku - składniki

    • 2 kg karkówki,
    • pół litra bulionu,
    • 5 cebul,
    • kilka ogórków kiszonych,
    • bułkę,
    • 3-4 liście laurowe,
    • pieprz w ziarnach,
    • łyżeczkę kminku,
    • łyżeczkę pieprzu mielonego,
    • łyżeczkę soli,
    • 2 goździki lub płaską łyżeczkę goździków w proszku,
    • płaską łyżeczkę cynamonu,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżeczkę musztardy,
    • kilka startych na tarce pieczarek lub kilka suszonych grzybów (opcjonalnie),
    • olej lub smalec.

    Maczanka po krakowsku - przepis

    Maczanka krakowska była niezwykle popularna w latach 70. i 80.
    Maczanka krakowska była niezwykle popularna w latach 70. i 80.Marek Lasyk/REPORTER East News
    Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem