Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy
Deser dla dwojga.
Składniki:
- 175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki Cointreau
- 150g gorzkiej czekolady
- 5 białek jaj
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 25g drobnego cukru
- 2 żółtka jaj
Przygotowanie:
1. Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem np. Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek.
2. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.