Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy

Deser dla dwojga.

Mus czekoladowy dla dwojga!
Mus czekoladowy dla dwojga! materiały prasowe

Składniki:

  • 175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki Cointreau
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 5 białek jaj
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 25g drobnego cukru
  • 2 żółtka jaj

Przygotowanie:

1. Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem np. Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek.

2. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas