Warstwowa fantazja z roszponką
Uwielbiamy sałatki warstwowe. Efektownie podane cieszą nasze oczy i smakują nam jeszcze bardziej.
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej przepłucz cieciorkę zimną wodą. Zalej ją czystą wodą (3 cm ponad poziom ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki. Na drugi dzień cieciorkę odcedź, zalej 1,5 szkl. zimnej wody i gotuj ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić.
2. Kapustę cieniutko poszatkuj. Wsyp do miseczki, wymieszaj ze szczyptą soli i przez kilka minut ugniataj palcami, by puściła sok. Paprykę umyj, oczyść w pestek i pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidorki opłucz, pokrój na ćwiartki. Marchew obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
3. Roszponkę opłucz, osusz. Przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj sok z czosnkiem i musztardą. Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku. Wlej oliwę, wymieszaj. W salaterce lub słoiczku włóż warstwami: połowę cieciorki, marchew, kapustę, pomidorki z papryką, roszponkę i resztę cieciorki. Polej sosem, schłodź.
Pomysły na efektowne podanie sałatki
Składniki potrawy ułożone warstwami prezentują się bardzo apetycznie - warto więc dla każdego przygotować osobny słoiczek. Wykorzystaj także nasze inne patenty, które nawet najprostszą sałatkę zamienią w bardzo elegancką przystawkę.
Łódeczki z cykorii
Małe porcje kolorowej sałatki połóż na umytych i dobrze osuszonych listkach cykorii. Udekoruj świeżymi ziołami.
Świeże warzywa
Ogórek umyj i przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Łódeczki napełnij sałatką. W roli kokilek sprawdzi się też przekrojona, oczyszczona z pesteczek papryka.