Reklama

Reklama

Warstwowa fantazja z roszponką

Uwielbiamy sałatki warstwowe. Efektownie podane cieszą nasze oczy i smakują nam jeszcze bardziej.

Czas przyrządzenia: 70 mi + moczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - sałatka:

  • 2/3 szkl. suchej cieciorki
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści roszponki
  • sól

Składniki - sos:

  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • szczypta mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej przepłucz  cieciorkę zimną wodą. Zalej ją  czystą wodą (3 cm ponad poziom  ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki. Na drugi dzień cieciorkę odcedź, zalej 1,5 szkl. zimnej wody i gotuj ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić.

2. Kapustę cieniutko poszatkuj. Wsyp do miseczki, wymieszaj ze szczyptą soli i przez kilka minut ugniataj palcami, by puściła sok.  Paprykę umyj, oczyść w pestek  i pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidorki opłucz, pokrój na ćwiartki. Marchew obierz, opłucz, zetrzyj  na tarce o dużych otworkach.

Reklama

3. Roszponkę opłucz, osusz. Przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj sok  z czosnkiem i musztardą. Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku. Wlej oliwę, wymieszaj. W salaterce lub słoiczku włóż warstwami: połowę  cieciorki, marchew, kapustę, pomidorki z papryką, roszponkę i resztę cieciorki. Polej sosem, schłodź.

Pomysły na efektowne podanie sałatki

Składniki potrawy ułożone warstwami prezentują się bardzo apetycznie - warto więc dla  każdego przygotować osobny słoiczek. Wykorzystaj także nasze inne patenty, które nawet najprostszą sałatkę zamienią w bardzo elegancką przystawkę.

Łódeczki z cykorii

Małe porcje kolorowej sałatki połóż na umytych i dobrze osuszonych listkach cykorii. Udekoruj świeżymi ziołami.

Świeże warzywa

Ogórek umyj i przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Łódeczki napełnij sałatką. W roli kokilek sprawdzi się też przekrojona, oczyszczona z pesteczek papryka.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Sałatka warstwowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy