Pełna smaku i niezwykle kremowa pasta kanapkowa z mięsa z rosołu

Pasta z mięsa drobiowego to idealny patent na wykorzystanie resztek z rosołu
Pasta z mięsa drobiowego to idealny patent na wykorzystanie resztek z rosołu123RF/PICSEL

Ulubiona zupa Polaków

Mięsa do rosołu - na jakie postawić?

Resztki z rosołu wykorzystamy w innych przepisach
Resztki z rosołu wykorzystamy w innych przepisach123RF/PICSEL

Drobiowa pasta z mięsa rosołowego - przepis

  • 300 g mięsa z kurczaka z rosołu
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki z rosołu
  • 3 łyżeczki kremowego serka śmietankowego
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • posiekana garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • kromki ulubionego pieczywa
  1. Wymienione składniki wkładamy do kielicha blendera, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę.
  2. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów lub wzbogacić pastę o łyżkę majonezu.
  3. Kromki chleba nacieramy delikatnie oliwą i przypiekamy na patelni, w tosterze lub piekarniku. Gotowe grzanki smarujemy grubą warstwą pasty drobiowej.
  4. Smarowidło możemy podawać na tostach i kanapkach, a także wykorzystać jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!