Warzywne placuszki
Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, sięgnij również po inne warzywa. Gwarantujemy, że końcowy efekt będzie równie smaczny!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odstaw w misce pod przykryciem na kilkanaście minut.
2. Opłucz i osusz cukinię. Obierz ją ze skórki, usuń gniazdo nasienne. Możesz też wykorzystać 2 młode cukinie. Takich warzyw nie trzeba obierać. Startą cukinię posól, odstaw na 15 min.
3. Oczyść starannie i opłucz pod bieżącą wodą obydwie marchewki oraz pietruszkę. Warzywa również zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do nich obraną i posiekaną lub startą na tarce cebulę.
4. Gdy ziemniaki puszczą sok, zlej go ostrożnie, pozostawiając w misce wydzielającą się skrobię. Dodaj dokładnie odciśniętą cukinię oraz marchewki z pietruszką i cebulą. Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich dwa całe jajka i około pół szklanki mąki. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nabieraj porcje masy. Kładź na patelnię, lekko rozpłaszczając. Smaż na średnim ogniu 3 minuty. Przewróć i smaż kolejne 2-3 minuty. Osącz na papierowych ręcznikach. Śmietanę dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Podaj do ciepłych placuszków.