Warzywne placuszki

Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, sięgnij również po inne warzywa. Gwarantujemy, że końcowy efekt będzie równie smaczny!

Pyszne i chrupiące warzywne placuszki
Pyszne i chrupiące warzywne placuszki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odstaw w misce pod przykryciem na kilkanaście minut. 

2. Opłucz i osusz cukinię. Obierz ją ze skórki, usuń gniazdo nasienne. Możesz też wykorzystać 2 młode cukinie. Takich warzyw nie trzeba obierać. Startą cukinię posól, odstaw na 15 min. 

3. Oczyść starannie i opłucz pod bieżącą wodą obydwie marchewki oraz pietruszkę. Warzywa również zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do nich obraną i posiekaną lub startą na tarce cebulę. 

4. Gdy ziemniaki puszczą sok, zlej go ostrożnie, pozostawiając w misce wydzielającą się skrobię. Dodaj dokładnie odciśniętą cukinię oraz marchewki z pietruszką i cebulą. Wszystkie przygotowane warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich dwa całe jajka i około pół szklanki mąki. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku. 

5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nabieraj porcje masy. Kładź na patelnię, lekko rozpłaszczając. Smaż na średnim ogniu 3 minuty. Przewróć i smaż kolejne 2-3 minuty. Osącz na papierowych ręcznikach. Śmietanę dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Podaj do ciepłych placuszków.


Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas