Warzywne szaszłyki z żółtym serem

Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać!

Szaszłyki nie zawsze muszą być z mięsem
Szaszłyki nie zawsze muszą być z mięsem materiały prasowe

Składniki:

  • 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • pół  młodej cukinii
  • 6 średnich świeżych pieczarek
  • 1 świeża kolorowa papryka   
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • płatki chili do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas