Warzywne szaszłyki z żółtym serem
Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać!
Składniki:
- 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
- pół młodej cukinii
- 6 średnich świeżych pieczarek
- 1 świeża kolorowa papryka
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie,
- sól,
- płatki chili do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!